Zaujímavosti

Protokoly sionských mudrcov. 1. časť

Protokoly sionských mudrcov

videní: 4.0K

Dokument známy ako Protokoly sionských mudrcov je, čo sa konšpiračných teórií týka, jeden z najstarších, najúspešnejších a najodolnejších. Prvýkrát sa objavil v Rusku na začiatku dvadsiateho storočia a snažil sa byť akýmsi manuálom k ovládnutiu sveta, ktorý bol napísaný tajomnou skupinou židovských mudrcov. Pokračujeme ďalším článkom o konšpiráciách, ktoré preleteli svetom.

V čase objavenia sa tohto dokumentu, bol dokument využité na zapálenie obáv z globálneho židovského sprisahania, ktoré malo za cieľ ovládnuť svet. Bol však taký úspešný, že bol využívaný naprieč celým storočím. Či už sa vlna antisemitizmu objavila kdekoľvek, od Hitlerovho Nemecka až po výcvikové tábory Al-Kájdy, môžete si byť takmer istí, že za tým stála kópia Protokolov sionských mudrcov.

Dokument sa vo svojej dnešnej podobe síce objavil až v posledných rokoch cárskeho Ruska, jeho korene však siahajú až do polovice 19. storočia. Celý príbeh začína populárnym francúzskym románom Tajomstvo ľudu, ktorého autorom je Eugene Sue. Vystupuje v ňom skupina jezuitov, ktorí plánovali ovládnuť svet. Predstava takej veľkej konšpirácie inšpirovala francúzskeho satirika Maurice Jolyho, ktorý ju využil pri tvorbe pamfletu nazvaného „Rozhovory v pekle medzi Macchiavelim a Montesquiem“, dokumentu, ktorý útočil na politické ambície vtedajšieho panovníka Napoleona III. Tentoraz však mali sprisahanci, ako je povedané v názve, fungovať zo záhrobia.

V roku 1868 potom nemecký antisemita a špión Herman Goedsche napísal knihu Biarritz. Tá obsahovala kapitolu „Židovský cintorín v Prahe a zástupcovia dvanástich kmeňov izraelských“. Popisovala vymyslené tajné stretnutie rabínov, ktoré sa malo odohrávať na cintoríne o pol noci raz za sto rokov a predmetom schôdze mala byť agenda židovského sprisahania. Scéna bola prakticky vystrihnutá z románu Alexandra Dumasa, avšak samotná tajná agenda sa mala prevziať priamo z Jolyho „Rozhovorov v pekle…“.

Pokračujeme druhou časťou článku s názvom Protokoly sionských mudrcov, v ktorej sa – okrem iného – dočítate o tajnej polícii. Ostaňte naladení spolu s nami!

Zdroj: Pixabay | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov