Zaujímavosti

Ako funguje jedlo: Cholesterol

Ako funguje jedlo: Cholesterol

videní: 1.5K

Prinášame vám ďalší článok z edície nevyhnutných zložiek potravy, ktoré ľudské telo potrebuje na svoje správne fungovanie. Tentokrát sa spoločne pozrieme na cholesterol, o ktorom ste už určite počuli. Prinesieme vám informácie, o ktorých ste však pravdepodobne nevedeli a priblížime vám tak opäť niečo nové, ohľadom stravovania a správnej výživy.

Cholesterol je lipid, ktorý sa nachádza v každej bunke ľudského tela. Tvorí sa v pečení a je nevyhnutný na normálne fungovanie organizmu. Ak sa ho však v krvi nahromadí priveľa, vznikajú problémy, napríklad ischemická choroba srdca. Súvislosť medzi stravou, cholesterolom a stavom srdca a ciev je však zložitejšia, ako sme si mysleli.

Cholesterol je potrebný na tvorbu niektorých hormónov, vitamínu D a živočíšnych kyselín, ktoré patria medzi tráviace šťavy. Okrem toho udržiava bunkové membrány pružné, no zároveň pevné. Pečeň reguluje hladinu cholesterolu v krvi bez ohľadu na jeho príjem v strave. Ak ľudia konzumujú nadmerné množstvo určitých potravín, tvorí sa im v tomto orgáne priveľa cholesterolu.

Cholesterol v strave. Ľudia si všetok potrebný cholesterol vytvoria v pečeni, ďalší však získavajú priamo z potravín, ako sú mäso a vajcia, alebo následkom jeho zvýšenej tvorby v pečeni. Tú u niektorých osôb navodzuje príjem nasýtených mastných kyselín, trans-izomérov nenasýtených mastných kyselín či určitých sacharidov. Ľudské telo obsahuje asi 100 gramov cholesterolu.

Tukovité látky vrátane cholesterolu sa nemiešajú s telesnými tekutinami na báze vody, preto ich treba vložiť do akýchsi hydrofilných kapsúl určených na prepravu po tele. Cholesterol sa dostáva do lipoproteínov, ktoré možno rozdeliť na dva hlavné typy. Väčšie LDL sú známe aj ako zlý cholesterol, lebo ich úlohou je transportovať cholesterol do krvi, kde sa môže priveľmi nahromadiť. Menšie HDL, teda dobrý cholesterol, túto látku z krvi odstraňujú.

Cholesterol obieha medzi pečeňou a krvou, pričom plní životne dôležité funkcie. Tento proces prebieha vďaka rovnováhe medzi lipoproteínmi HDL a LDL. Ak v krvi cirkuluje viac LDL ako HDL, v tepnách sa začnú tvoriť plaky. Zvyšujú krvný tlak a zapríčiňujú ischemickú chorobu srdca. Vysokú hladinu LDL môže spôsobovať nevhodná strava, obezita či genetická predispozícia.

Zdroj: HopkinsMedicine | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov