Zaujímavosti

Mestské lavičky, ktoré absorbujú toľko znečistenia ako 275 stromov? V Londýne sú realitou

Mestské lavičky, ktoré absorbujú toľko znečistenia ako 275 stromov? V Londýne sú realitou

videní: 1.8K

Znečistenie životného prostredia je veľmi vážna vec, na ktorú by mal myslieť každý jeden z nás. Ideálne riešenie, ako túto situáciu zlepšiť, našiel aj Londýn. Inštaluje totiž tieto zelené lavičky, ktoré v meste budú nahrádzať stromy.

Pre zachovanie života na Zemi prebiehajú každou minútou enviromentálne procesy, ktoré práve my – ľudia, negatívne ovplyvňujeme. Medzi hlavné formy znečistenia patrí znečistenie ovzdušia, vody, plasty, hluk a kontaminácia vody. Niektoré spoločnosti si stanovili jasný cieľ – vyriešiť problém znečistenia s inovatívnymi riešeniami a alternatívami rôznych produktov. A jedným z výsledkov sú aj zelené lavičky.

citytree green city solutions 2019 model

Spoločnosti ako Saltwater Brewry, Skipping Rock Lab a MakeGrowLab dômyselne vyrábajú ekologické alternatívy obalov na zníženie znečistenia plastmi. Výrobca športového oblečenia Adidas vyrába obuv z recyklovaných plastov vyzbieraných z oceánov a zhabaných rybárskych sietí. Kým prebieha celosvetová kampaň v boji proti znečisteniu plastmi, problém znečistenia ovzdušia sa musí začať riešiť tiež.

https://www.instagram.com/p/Bg0xKh-j7eV/?utm_source=ig_embed

Cieľom Green City Solutions je zlepšiť kvalitu ovzdušia v mestách po celom svete prostredníctvom kreatívnych riešení pre trvalo udržateľný život. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vdýchne znečistené ovzdušie 90% všetkých obyvateľov mesta. Správy nám zase ukazujú, že v dôsledku znečisteného ovzdušia zomrie ročne okolo 7 miliónov ľudí.

View image on Twitter

Vyše tretina úmrtí je kvôli rakovine pľúc, mozgovej príhode alebo chronickému ochoreniu dýchacích ciest. Štvrtina úmrtí na ischemickú chorobu srdca a iných kardiovaskulárnych chorôb je tiež spojená zo znečistením ovzdušia. Zníženie tohto (často) neviditeľného zabijaka by mohlo zachrániť množstvo životov.

S ohľadom na tieto skutočnosti prišla spoločnosť Green City Solutions s funkčným riešením tohto problému. Emisie z automobilov a chemikálií z tovární sa pravdepodobne nevytratia už nikdy. Jedným z riešením je vytvoriť niečo, čo môže znečisťujúce látky vo vzduchu znížiť. Výsadba stromov je najvhodnejšou odpoveďou, pretože stromy absorbujú oxidy dusíka a tuhé častice z atmosféry.

https://www.instagram.com/p/BzUqg4DiN6e/?utm_source=ig_embed

Ale vzhľadom na obmedzený mestský priestor sa výsadba stromov stáva nedosiahnuteľným prvkom. Ale nádej sa ešte nezdá byť taká stratená. Green City Solutions prišla s výrobou lavičky, ktorá vyčistí vzduch rovnako, ako by to spravilo 275 stromov.

Lavička CityTree obsahuje rôzne typy machových kultúr, ktoré slúžia ako prírodné čističky vzduchu. Rovnako ako stromy, aj machy sú schopné viazať zo vzduchu oxid uhličitý. Okrem toho tieto malé zelené rastlinky zaberajú iba 1 % plochy, ktoré zvyčajne zaberajú stromy.

S cieľom nainštalovať prvé CityTree lavičky sa biotechnologická spoločnosť spojila s Crown Estate, aby svoj projekt spustila práve v Londýne. V roku 2018 sa tak do sveta dostala úžasná technológia, ktorú chce spoločnosť zaviesť vo všetkých mestách, aby tak dopomohla matičke Zemi. Čo myslíte, dočkáme sa takejto šikovnej a užitočnej nádhery aj u nás?

Zdroj: AwesomeInventions topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov