Zaujímavosti

90-ročná Agnes z Českej republiky trávi svoj čas maľovaním miestnych domov

90-ročná Agnes z Českej republiky trávi svoj čas maľovaním miestnych domov

videní: 2.5K

V malej českej dedinke na južnej Morave môžete vidieť jeden z najzaujímavejších prejavov zručnosti. Agnes je babička, ktorá tam maľuje domy!

V skutočnosti ale Agnes urobila z jej poslania nádherné susedské prostredie. Keby ste si mysleli, že to zvládne každý, skúste si to v 90-tke, ako to robí ona.

close up grandma paints houses louka

Agnes Kasparkova, pôvodne poľnohospodárka, sa rozhodla venovať maľbe ako novému koníčku pri odchode do dôchodku. Voľný čas využíva maľovaním klasickej moravskej estetiky. Väčšina z nich je v modrom ultramaríne. Ak navštívite v budúcnosti Moravu, určite si choďte prezrieť steny budov v Louke.

Jedným z jej najobľúbenejších miest, ktoré maľuje, je dedinská kaplnka. Každoročne opravuje a dotvára krásne nástenné maľby. Na fasáde sa potom vynorí kvetinový motív. Pri právnom využití svojej fantázie Anges nemusí plánovať svoje diela. Len natiera farbu, necháva svoju vášeň pre remeslo a svoju fantáziu dokončiť celú prácu. Výsledok?

standing grandma paints houses louka

Kedysi ženy maľovali biele moravské domy ako jednu z tradícií. Teraz je ale Agnesin čas. Aj keď si v zime urobí prestávku, na jar zasa začne. Táto úchvatná babička maľuje domy a ďalšie stavby s plnou energiou.

Vyjadrením jej umeleckých zručností a šikovnosti sú aj maľované domy Zalipie. Nikto nie je príliš starý na to, aby ukázal svoju tvorivú fantáziu. Agnes mala to šťastie, a jej tvorbu videli tisícky ľudí po celom svete. Babička je aj napriek záujmu stále skromná a takpovediac si užíva dôchodok tak, ako si ho vysnívala.

meticulous details grandma paints houses louka

Na Slovensku každý určite vie, kde nájde najkrajšie maľované domy – predsa v Čičmanoch! Malá dedinka, ktorá leží v kotline Strážovských vrchov, je zároveň najvyššie položenou obcou v Žilinskom okrese. Stala sa známou vďaka starobylej a unikátnej architektúre – maľovanými zrubovými drevenicami.

Pre ochranu tejto krásy bola dolná časť dediny v roku 1977 vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. Obec je okrem toho zaujímavá aj miestnym ľudovým krojom a výšivkami s geometrickou ornamentikou. Ak ste ešte nevideli tieto perníkové chalúpky, mali by ste do konca leta zmeniť!

 

Zdroj: Awesomeinventionstopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov