Luxusný život

Campione d’Italia: Talianske mesto obklopené Švajčiarskom

Campione

videní: 751

Campione d’Italia: Talianske mesto obklopené Švajčiarskom. Obyvatelia Campione d’Italia sú zvyknutí na svoj bizarný status, ktorý trvá už viac ako tisíc rokov. Budúcnosť tohto talianskeho kúta Švajčiarska je však otázna.

Keď sa prechádzate po promenáde pri Lugánskom jazere, palmy lemujú výhľad na zasnežené hory a ponúkajú nádych Stredomoria uprostred Álp. Krása tejto oblasti očarila cestovateľov z viktoriánskej éry natoľko, že časť nábrežia pomenovali “Paradiso”, čo je taliansky výraz pre raj.

Campione d’Italia: Talianske mesto obklopené Švajčiarskom

V malom mestečku Campione d’Italia však nie je všetko také rajské, ako sa zdá.

Mestečko, ktoré je výbežkom Talianska úplne obklopeným Švajčiarskom, sa od prvého dňa roka ocitlo v diplomatickej reorganizácii. Nezamestnanosť prudko stúpa a základné vládne služby sú narušené, čo všetko len zhoršila pandémia koronavírusu.

“Je to, ako keby ste milovali ženu, ktorá umiera. Je to to isté,” povedal celoživotný obyvateľ Antonio Mariniello, čo možno dokazuje, že duša dediny prekypuje talianskou vášňou, nie tradičnou švajčiarskou rezervovanosťou.

Mesto je geografickou raritou známou ako enkláva – územie úplne obklopené iným územím. Je tiež exklávou, čo je úzko súvisiaci termín označujúci časť územia oddelenú od jeho hlavnej časti iným územím. K talianskej hranici je to síce necelý kilometer pešej chôdze cez zalesnené úbočie nad mestom, ale do Coma, vládneho centra talianskeho regiónu, je to 40 minút jazdy autom.

Obyvatelia sú zvyknutí na svoj bizarný status, ktorý sa tiahne viac ako tisícročie. Na základe dlhoročnej dohody medzi oboma krajinami pracovali na švajčiarskom colnom území, platili účty švajčiarskymi frankami a obsluhovala ich talianska polícia, ktorá jazdila na autách so švajčiarskou licenciou. Komunálne služby, od odvozu odpadu až po vzdelávanie, zabezpečovalo Švajčiarsko. Mesto s rozlohou len niečo viac ako jeden štvorcový kilometer priťahovalo turistov zo švajčiarskeho mesta Lugano na opačnej strane jazera, ktorých lákala jeho najvýznamnejšia pamiatka, najstaršie a najväčšie kasíno v Európe, Casino d’Campione.

Pred dvoma rokmi však herňa vyhlásila bankrot, v dôsledku čoho prišlo o prácu takmer 500 zamestnancov v mestečku s iba 2 000 obyvateľmi. Hlavnú ulicu mesta teraz lemujú prázdne výklady obchodov a mesto s nedostatkom peňazí zatvorilo materskú školu a obmedzilo mestské služby. Dôchodcom sa znížili mesačné príspevky, čo niektorých prinútilo obrátiť sa na potravinové banky, aby si nakúpili potraviny.

Švajčiarsko je neutrálne, no Taliansko je v Európskej únii

V prvý deň roku 2020 sa Campione muselo opäť pripojiť k talianskej ekonomike, a tým aj k EÚ, čo pred štyrmi rokmi iniciovali vládni predstavitelia v Ríme. Šéf miestneho občianskeho výboru, ktorý sa postavil proti tejto zmene, tento krok nazval “Brexit al contrario” (opačný brexit).

Nakoniec prišiel koronavírus, ktorý ešte viac skomplikoval každodenný život. Mestský autobus v Lugane, ktorý niekoľkokrát denne krúžil mestom, aby obslúžil dochádzajúcich, nakupujúcich a turistov, už nemôže do Talianska kvôli prísnym karanténnym cestovným obmedzeniam krajiny. Obyvatelia tak teraz musia chodiť na hranice, aby sa odviezli.

Napriek všetkým týmto narušeniam jeden faktor minimalizuje škodu. Obec má vynikajúcu polohu na brehu jazera uprostred regiónu, ktorý je svetoznámy svojou krásou a pôvabom. Bernard Fournier, šéfkuchár, ktorý vlastní reštauráciu Da Candida v Campione ocenenú michelinskou hviezdou, si spomína, že pri svojej prvej návšteve sa cítil ako na Francúzskej riviére. “Pripomínalo mi to Saint-Tropez.”

Obyvatelia skutočne hovoria, že Campione je iné.

“Je to to najlepšie z oboch svetov,” hovorí Frances Coates, ktorá vyrastala neďaleko anglického Manchestru, ale pred 20 rokmi sa sem presťahovala so svojím talianskym manželom. Bývalá učiteľka, ktorá teraz ovdovela, pracuje ako sanitárka. Hovorí, že miluje svoje adoptívne rodné mesto, ktoré vyvažuje švajčiarsky poriadok s talianskou temperamentnosťou. “Ľudia sú trochu klebetní a sťažujú sa, ale so zmyslom pre humor. Predovšetkým je tu isté cuore, talianske srdce.”

Vstup do Európskej únie bol však pre Campione náročný a viedol k mnohým zmenám, z ktorých mnohé neboli očakávané. Keďže dohoda bola dokončená až 20. decembra, mesto nebolo pripravené na zmeny, ktoré nastali 1. januára.

Obyvatelia zistili, že musia jazdiť 20 kilometrov do mesta Como, aby si vyzdvihli balíky, ktoré sú príliš veľké na to, aby ich mohol nechať jediný poštár v obci. Keďže nikto v meste nemá taliansku licenciu na predaj tabaku, fajčiari museli prechádzať do Švajčiarska, aby si kúpili balíček cigariet. Majitelia áut budú musieť čoskoro vymeniť svoje švajčiarske poznávacie značky za značky EÚ a na hraniciach, ktoré boli celé desaťročia zväčša nestrážené, sa teraz občas objavujú colné a imigračné kontroly.

História mestečka Campione d’Italia

Nezvyčajný status Campione siaha až do stredoveku. Pôvodne ho osídlili starí Rimania a nakoniec ho ovládol pán, ktorý v roku 777 prenechal svoje majetky milánskemu arcibiskupovi. V priebehu storočí sa stalo známym vďaka zručným murárom a umelcom. Keď koncom 18. storočia okolie pripadlo Švajčiarsku, maličké Campione zostalo pápežským štátom a nakoniec ho pohltilo Taliansko.

Jeho osud sa zmenil počas prvej svetovej vojny, keď Taliansko udelilo licenciu na otvorenie kasína d’Campione v nádeji, že bude môcť zbierať spravodajské informácie od zahraničných diplomatov, ktorých láka na svoje “hracie” stoly. Po niekoľkých rokoch ho zatvorili, ale v 30. rokoch 20. storočia taliansky diktátor Benito Mussolini mestskú herňu opäť otvoril. Výťažok mal podporiť mesto, ktoré premenoval na Campione d’Italia (Campione Talianska), aby bolo jasné jeho vlastníctvo.

Keďže mesto bolo obklopené neutrálnym Švajčiarskom, jeho poloha viedla americký Úrad strategických služieb, predchodcu CIA, k tomu, aby tu otvoril kanceláriu na monitorovanie aktivít vo fašistickom Taliansku. Mesto bolo svedkom mnohých intríg vrátane zajatia Cesare Rossiho, jedného z Mussoliniho rivalov. Ušiel do Švajčiarska, ale do Campione ho vylákala milenka, ktorá tajne pracovala pre Mussoliniho. Hneď ako jeho auto prešlo na taliansku pôdu, bol zatknutý.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov