TOP 10

Mesiac a jeho úžasné a nezvyčajné fakty

Mesiac

videní: 2.6K

Mesiac a jeho úžasné a nezvyčajné fakty: Ako rástli “vesmírne semená” prinesené z Mesiaca, keď boli zasadené na Zemi? A nadviazal Sovietsky zväz skutočne kontakt s Mesiacom pred vesmírnym programom Apollo?

Mesiac, vzdialený od Zeme 384 000 kilometrov, je zďaleka najväčšou a najjasnejšou vecou na našej oblohe. To však neznamená, že stále neskrýva nespočetné množstvo záhad. Od oblaku prachu, ktorý Mesiac sprevádza už milióny rokov, až po obdobie, keď na jeho povrchu vybuchovali sopky – náš najbližší prirodzený satelit je zaujímavejší, než by ste si možno mysleli.

Stromy vyrástli z “mesačných semien”

Rastú rastliny rovnako na Zemi ako vo vesmíre? V 70. rokoch minulého storočia, v čase najväčšieho rozmachu výskumu Mesiaca, vzala misia NASA do vesmíru stovky semien, aby preskúmala účinky mikrogravitácie a pomohla odpovedať na túto otázku. Nebol to hlavný cieľ misie a v skutočnosti po rokoch dokonca NASA na tento program zabudla.

Po skončení misie boli semená spolu s astronautmi umiestnené do karantény a potom boli vysadené na miestach po celých Spojených štátoch vrátane leteckých centier, parkov a škôl. Aj keď sa nevedú žiadne riadne záznamy, niektoré z týchto mesačných stromov úspešne vyrástli.

Mesačné zemetrasenia znamenajú, že Mesiac sa zmenšuje

Podobne ako my zažívame zemetrasenia, pri ktorých sa tektonické dosky trú o seba hlboko pod povrchom, aj na Mesiaci dochádza k podobnému javu. Samozrejme, tam hore má väčší zmysel nazývať ich “mesačné zemetrasenia”. A proces je trochu odlišný. Niektoré z týchto seizmických otrasov, ktoré zažívame na Mesiaci, pochádzajú namiesto toho zo zrážok meteoroidov s povrchom.

 

 

Ďalší typ, “plytké mesačné zemetrasenia”, pochádza z toho, že vnútro Mesiaca sa ochladzuje a zmenšuje. Toto zoštíhlenie sa za niekoľko stoviek miliónov rokov rovná približne 150 stopám, čo neznie ako veľa. Ale stále je to dosť na to, aby sa zemská kôra ozvala v rozsahu 2 až 5 stupňov Richterovej stupnice – to by mohlo takmer stačiť na poškodenie budov.

Atmosféra Mesiaca bola v minulosti hustejšia

Približne pred 3,5 miliardami rokov bola atmosféra na Mesiaci jedenapolkrát hustejšia ako tá, ktorá je teraz na Marse. Bolo to spôsobené uvoľňovaním obrovského množstva oxidu uhličitého, ktorý šíril teplo prostredníctvom atmosférických prúdov, ktoré chránili povrch oveľa viac ako dnes.

Pokiaľ vieme, táto hustejšia atmosféra netrvala dlho a nikdy nedosiahla úroveň, ktorá by ju urobila obývateľnou ako Zem, ale ukazuje, ako dramaticky sa Mesiac v priebehu rokov zmenil.

Nasleduje naša top 5: prečo vo vesmíre nie je zvuk, prečo sa Mesiac spájal s bláznovstvom a muž, ktorý nejakým spôsobom zarobil milióny dolárov predajom pozemkov mesačného povrchu.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov