Zaujímavosti

Ako dokážu zvieratá dýchať pod vodou?

pod vodou

videní: 468

Pred stovkami miliónov rokov mali veľmi, veľmi vzdialení predkovia ľudí a suchozemských zvierat schopnosť dýchať pod vodou. Stratili ju ale po tom, čo začali žiť na zemi na plný úväzok.

Ľudia dnes dokážu dýchať pod vodou iba pomocou špeciálnych zariadení alebo vo filmoch ako Aquaman. Komiksový trhák trocha vysvetlil, ako je možné, že Aquaman a všetci jeho ľudsky vyzerajúci atlantskí bratranci pod vodou normálne žijú. Ako presne však vo vodnom prostredí dýchajú bytosti zo skutočného sveta?

 

 

Ako dokážu zvieratá dýchať pod vodou?

 

 

Vo väčšine morí, riek a jazier je dostatok rozpusteného kyslíka, hoci naše pľúca dýchajúce vzduch ho nedokážu spracovať. Avšak niektoré živočíchy si vyvinuli niekoľko ďalších metód k prístupu kyslíku vo vode. Niektoré zvieratá, ako napríklad medúzy, absorbujú kyslík vo vode priamo cez svoju pokožku. Gastrovaskulárna dutina v ich telách slúži dvojakému účelu: trávenie potravy a pohyb kyslíka a oxidu uhličitého.

V skutočnosti najskoršie formy mikrobiálneho života na Zemi, ktoré využívali kyslík, ho získavali rovnakým spôsobom ako želé – prostredníctvom difúzie. Táto forma dýchania sa pravdepodobne objavila pred približne 2,8 miliardami rokov, niekedy potom, čo sinice začali pumpovať kyslík do atmosféry. S difúziou ale prichádza na rad aj niekoľko nevýhod.

Je to oveľa pomalšie ako pomocou obehového systému privádzať kyslík do ďalekých končín tela. To pravdepodobne znamená, že existuje obmedzenie toho, ako veľké môžu medúzy narásť. Dýchanie difúziou kyslíka cez povrch tela sa vyskytuje aj u ostnokožcov – skupine morských živočíchov, ktorá zahŕňa hviezdice, morské hviezdy, morské ježky a morské uhorky. Morské hviezdy absorbujú kyslík, keď voda tečie po hrboľkách na ich koži zvaných papulae a cez drážky v iných štruktúrach.

 

 

 

Ako dokážu zvieratá dýchať pod vodou?

Niektoré druhy morských uhoriek žijúcich v plytkej vode však majú iný typ špecializovanej adaptácie na dýchanie. Dýchacia „stromová“ štruktúra nachádzajúca sa v telesnej dutine blízko konečníka. Keď rektálny otvor uhorky nasáva vodu do tela, dýchací strom extrahuje kyslík a vylučuje oxid uhličitý. Doslova dýchajú cez svoj zadok.

 

 

Zdroj: LiveScience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov