TOP 10

Najdlhšie žijúce živočíchy na svete: Niektoré majú cez 1500 rokov

živočíchy

videní: 2.5K

V dnešnom príspevku sa pozrieme na najdlhšie žijúce živočíchy na svete. Niektorým číslám možno nebudeš veriť a o to viac ostaneš prekvapený.

Ak sa niektorý človek dožije 90 rokov, je to považované za pozoruhodnú dlhovekosť. V živočíšnom svete je však 90 rokov málo. Teda aspoň u niektorých druhov sa tento vek považuje stále za mladosť, respektíve za najlepší produktívny vek. Niektoré z týchto tvorov sú dokonca považované za živé fosílie, pretože ich priamymi príbuznými sú dinosaury. Nech sa páči, toto sú tie najdlhšie žijúce živočíchy na tomto svete.

10. Panopea generosa

Známy ako mušľa s chobotom je naozaj pomaly rastúci dlho žijúci druh. Najstarší objavený Panopea generosa mal 168 rokov. Panopea generosa je vysoko produktívnym živočíchom. Samičky za svoj život vyprodukujú viac ako päť miliárd vajec.

9. Red sea urchin

Tento živočích sa vyskytuje iba v Tichom oceáne. Žije na skalnatých brehoch a vyhýba sa extrémne vlnitým oblastiam. Telo tohto živočícha je pokryté ostrými hrotmi, ktoré ho tak chránia počas jeho presunu po dne oceánu. Starnú veľmi pomaly a dožívajú sa približne až 200 rokov.

8. Veľryba grónska

Hoci táto veľryba nie je tak slávna ako Vráskavec obrovský, má niektoré charakteristické črty, ktoré z tejto veľryby robia vynikajúci druh. Táto veľryba má najväčšie ústa s pomedzi všetkých zvierat a zároveň sa tieto zvieratá dožívajú až 200 rokov, čo z nich robí najdlhšie žijúceho morského cicavca. Najstaršia známa veľryba grónska sa dožila až 211 rokov.

7. Koi

Všeobecne platí, že ryba Koi sa dožíva až 50 rokov, no jedna konkrétna s menom Hanako sa dožila až neuveriteľných 226 rokov. Pre vedcov je stále záhadou, ako je možné, že sa dožila takéhoto veku. Väčšina ľudí sa drží trocha netradičného názoru, že táto ryba si svoj život užila, prijala lásku a starostlivosť svojich majiteľov a taktiež jej prospelo to, že sa nachádzala v čistých vodách japonských hôr.

6. Lamellibrachia

Nachádzajú sa hlboko v Mexickom zálive a dokážu prežiť až neuveriteľných 250 rokov. Dorastajú do dĺžky troch metrov, no rastú veľmi pomaly. Dokážu vytvoriť biogénny biotop vďaka tomu, že sa ich na jednom mieste nachádza až niekoľko tisícok.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov