TOP 10

25 faktov o vesmíre, ktoré si chcel pravdepodobne vždy poznať

vesmíre

videní: 777

Vesmír a samostatné preskúmavanie vesmíru vyvoláva plno otázok. Prečo nie je Pluto planéta? Môžeme vo vesmíre počuť nejaké zvuky? Koľko vesmírnych staníc sa nachádza vo vesmíre? Chceš zistiť odpovede na tieto zaujímavé otázky? Tieto ale aj mnoho ďalších si môžeš prečítať v tomto článku, keďže dnes ti predstavíme 25 zaujímavosti a faktov o vesmíre.

Aké staré je vlastne Slnko?

Slnko existuje už približne 4,6 miliardy rokov

Je pravda, že astronauti nosia plienky?

Áno, počas štartu ale aj počas vracania na Zem, prípadne ak robia niečo mimo kozmickej lode alebo vesmírnej stanice. Nenazýva sa to však plienka, ale Maximálne Absorbujúci odev, skrátene MAG (Maximum Absorbency Garment).

Je pravda, že vo vesmíre nepočuť krik?

Vo vesmíre nepočuť nič. Je to spôsobené tým, že zvukové vlny sú vlastne vibrácie v ovzduší. Keďže vo vesmíre žiadne ovzdušie nie je, nemá tam jednoducho čo vibrovať. Naopak rozhlasové a svetelné vlny pre svoje šírenie nepotrebujú žiadne ovzdušie.

Kedy uvidíme znova Halleyovu kométu?

Halleyova kométa bude najbližšie viditeľná zo Zeme až v roku 2061. Zaujímavosťou je, že Mark Twain sa narodil „pod“ Halleyovou kométou  a neskôr aj pod kométou zomrel. Twain si to vlastne predpovedal, keď povedal, že tieto dve nevypočítateľné veci spolu prišli, tak spolu aj odídu.

Prečo je vesmír čierny?

Pretože väčšina vesmíru je prázdna, nenachádza sa tam nič. Dokonca ani svetlo. Z teoretického hľadiska je možnosť, že v diaľke svetlo je. Naše oko ho buď nevidí, alebo sú svetelné vlny vzdialené stovky svetelných rokov ďaleko.

Kedy naozaj odídeme na Mars?

V súčasnosti to vyzerá na rok 2030, kedy je plánovaná misia na Mars – zatiaľ najreálnejšia možnosť. Jedným z najväčších a hlavných problémov dostať človeka na Mars sú financie. Množstvo ľudí požaduje od vlády peniaze pre NASA, ale pri pohľade na úspech súkromných programov, ako je Space X, je možné, že súkromný sektor alebo prípadná spolupráca môže byť odpoveďou na túto otázku.

Sú vo vesmíre špionážne satelity?

Tak to je jasnejšie ako facka. Práve nedávno vypustilo Japonsko „Radar 5“, ktorý ma za úlohu dávať pozor na Severnú Kóreu.

Spln nie je pravidelne rovnaký deň v mesiaci, aký je teda lunárny cyklus?

Jednoduchá odpoveď, je to 27,3 dňa.

Aké sú názvy planét v našej slnečnej sústave a čo vlastne znamenajú?

Až na Zem, sú všetky planéty v našej slnečnej sústave pomenované po bohoch a bohyniach gréckej a rímskej mytológie. Pluto bol bohom podsvetia. Merkúr bol poslom bohov. Venuša bola bohyňa lásky a krásy. Urán je jediná planéta pomenovaná po gréckom bohovi, ten bol boh neba. Saturn bol rímsky boh poľnohospodárstva. Mars bol zasa boh vojny. Jupiter, najväčšia planéta našej sústavy bola pomenovaná po kráľovi bohov. Neptún bol boh mora.

Takže ako sa Zem dopracovala k svojmu menu?

To vlastne nikto nevie. Vieme, že slovo „Zem“ je odvodené z anglického a nemeckého slova „Ground“ (zem, pôda). Čo však vieme s istotou je to, že naša planéta je krásna, väčšinu z nej pokrýva voda a v tom si spomenieme na …. súš, pevninu alebo zem.

Existuje v skutočnosti tajomná „Planéta X“, ktorú nemôžeme vidieť v našej slnečnej sústave?

Je to veľmi pravdepodobné. NASA našla planétu, ktorá je veľkosťou podobná Neptúnu. Rozdiel je v tom, že ma oveľa väčšiu obežnú dráhu okolo Slnka ako samotné Pluto. Odhaduje sa, že planéte trvá jeden prelet okolo Slnka približne 10 000 rokov.

Môžeme sa vo vesmíre naozaj zblázniť, prípadne dostať „ponorkovú“ chorobu?

Nie je to nijako potvrdené. Duševné zdravotné problémy prítomné na zemi sa prejavia aj vo vesmíre, či už sa jedná napríklad aj o stres. NASA uskutočnila dve oddelené štúdie ohľadne duševného zdravia astronautov (jedna sa vykonala na ISS a druhá na už neexistujúcej stanici Mir) a takzvanej „ponorkovej choroby“. To je v podstate to, čo môžeme očakávať od toho, ak bývame, žijeme a pracujeme so svojimi spolupracovníkmi. Vtedy sa nijako neprejavila strata náladovosti alebo skupinovej súdržnosti. Podobný experiment sa odohral aj na Zemi, ktorý sa uskutočnil v roku 2016. Simuloval sa rok na Marse. Simulovaný astronauti nemohli opustiť svoje stanovište. Došlo k určitému napätiu, stresu a niekoľkým ďalším problémom. Je to rovnaké ako u spolubývajúcich na internáte, niektorí budú celoživotnými priateľmi a niektorí nebudú „priateľmi“ ani na Facebooku. Neexistuje žiaden konkrétny dôkaz o tom že by mal čas strávený vo vesmíre nejaký vplyv na duševné zdravie. Ak však máš problémy na Zemi, budeš ich mať pravdepodobne aj vo vesmíre.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov