Zaujímavosti

Ako sa zmenili ľudia za posledných 150 rokov?

zmenili

videní: 2.8K

Pôvod a vývoj ľudského druhu sa vyučuje v triedach ako udalosť, ktorá sa uskutočnila pred tisíckami rokov. Štúdium tohto procesu sa rieši tak, akoby patrilo do histórie, a nie ako biologická otázka. Myslíme si, že hominizácia alebo ľudský vývoj sa skončila u našich predkov a ignorujeme skutočnosť, že dnešné ľudské telo sa v posledných rokoch tiež zmenilo. Ako sa teda ľudia zmenili za posledných 150 rokov?

1. Zvýšenie výšky


Existujú dôkazy o tom, že za posledných 200 rokov sa ľudská výška zvýšila. Štúdia z vedeckého denníka eLife ukázala, že muži aj ženy boli svedkami zvýšenia výšky v rôznych krajinách sveta. Najviac viditeľné je to u juhokórejských žien a iránskych mužov, ktorí boli v priemere o 20,2 cm a 16,5 cm vyšší.

2. Telesná teplota

Kým teplota planéty stúpa, teplota ľudského tela klesá. Vedci zo Stanfordskej univerzity potvrdili, že muži z 21. storočia v porovnaní s údajmi z 19. storočia znížili svoju telesnú teplotu. Údaje z roku 1800 ukazujú, že u žien je to podobne.

3. Predčasná puberta

Chlapci a dievčatá dnes dospievajú skôr ako deti pred storočím. Je to kvôli dobrej výžive a zdraviu. Podľa štúdie z University of California, 15% dievčat začína pubertu už vo veku 7 rokov. Odhaduje sa, že puberta je o jeden až dva roky pred stavom zaznamenaným na začiatku 20. storočia. Z toho vyplýva, že ľudia by mali dospievať skôr. Aspoň po fyzickej stránke…

 

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov