Zaujímavosti

Častá bolesť hlavy? Možno nemáš dostatok vitamínu D

bolesť hlavy

videní: 471

Štúdia z Fínska naznačuje, že muži, ktorí majú nízku hladinu vitamínu D, môžu mať zvýšené riziko častých bolestí hlavy. Trápi bolesť hlavy aj teba?

Štúdia analyzovala informácie od asi 2 600 fínskych mužov vo veku od 42 do 60 rokov, ktorí odovzdali vzorky krvi a odpovedali na otázky týkajúce sa frekvencie ich bolesti hlavy. Muži boli pôvodne súčasťou štúdie o rizikových faktoroch srdcových chorôb a boli hodnotení v rokoch 1984 až 1989.

 

 

Častá bolesť hlavy? Možno nemáš dostatok vitamínu D

Takmer 70 percent mužov v štúdii malo hladinu vitamínu D v krvi pod 20 nanogramov na mililiter, čo sa všeobecne považuje za prahovú hodnotu pre nedostatok vitamínu D. Nízka hladina vitamínu D je predmetom osobitného záujmu v severských krajinách, pretože sú severnejšie a sú menej vystavené slnečnému žiareniu, ktoré telo potrebuje na výrobu vitamínu D.

V priemere mali muži s častými bolesťami hlavy – vyskytujúcimi sa najmenej raz týždenne – hladiny vitamínu D 15,3 ng / ml (38,3 nmol / l), v porovnaní s 17,6 ng / ml (43,9 nmol / l) u mužov bez častých bolestí. U mužov s najnižšou hladinou vitamínu D (pod 11,6 ng / ml alebo 28,9 nmol / l) bola asi dvakrát vyššia pravdepodobnosť častých bolesti hlavy v porovnaní s mužmi s najvyššou hladinou vitamínu D (nad 22 ng / ml alebo 55 nmol / l).

Častá bolesť hlavy? Možno nemáš dostatok vitamínu D

 

 

Štúdia prispieva k množeniu dôkazov, ktoré spájajú nízku hladinu vitamínu D so zvýšeným rizikom určitých chorôb a stavov – vrátane bolesti hlavy. “Táto štúdia je jednou z najväčších, ktorá sa zaoberá vzťahom medzi vitamínom D a bolesťami hlavy”, uviedli vedci. Štúdia sa však uskutočnila v jednom časovom okamihu, takže vedci nevedia zistiť, čo nastalo skôr – nízka hladina vitamínu D alebo bolesť? Je možné, že ľudia s častými bolesťami hlavy môžu mať menšiu pravdepodobnosť, že budú tráviť čas vonku, a tak budú menej vystavení slnečnému žiareniu.

Okrem toho, pretože sa štúdie zúčastnili iba muži, nie je jasné, či sa nálezy týkajú aj žien, uviedli vedci. Budúce štúdie budú zisťovať, či doplnky vitamínu D môžu predchádzať alebo liečiť časté bolesti hlavy. Štúdia bola zverejnená v časopise Scientific Reports.

 

Zdroj: LiveScience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov