Zaujímavosti

Je dobré alebo zlé, keď nechávaš psa spať s tebou v posteli?

psa

videní: 1.7K

Tvoj domáci miláčik je určite roztomilý, ale znamená to automaticky, že by si mal nechať spať vo vlastnej posteli? Podľa niektorých prieskumov toto praktizuje až 50 percent majiteľov psov.

Ak nechávaš tvojho chlpáča spať s tebou v posteli, nemusí to byť až také zlé, pokiaľ je naučený na určité návyky. Napriek tomu ti určite minimálne jeden človek z okolia už stihol povedať, že pes patrí na zem, na dvor alebo na svoje vlastné miesto. Podľa niektorých výskumov má ale spanie so psom mnoho výhod a nie je sa za čo hanbiť.

 

 

Je dobré alebo zlé, keď nechávaš psa spať s tebou v posteli?

 

 

Spať v jednej posteli so psom nie je moderným fenoménom. Niektoré tradičné kultúry v skutočnosti považovali spoločné spanie so zvieratami za prospešné. Napríklad domorodí Austrálčania často spali pri svojich psoch kvôli teplu a ochrane pred zlými duchmi. Bohužiaľ, moderná kultúra sa skôr zameriava na negatívne aspekty spoločného spánku ako na výhody.

Nechávať psa v posteli, alebo nie?

Je pravda, že spoločné spanie v posteli môže negatívne ovplyvniť tvoje zdravie – napríklad zhoršiť alergie alebo kvalitu spánku. Predchádzajúce štúdie ukázali, že majitelia, ktorí zdieľajú posteľ so svojím domácim miláčikom, hlásia väčšie poruchy spánku ako ľudia, ktorých domáce zvieratá spia oddelene. Jedným z faktorov, ktorý môže vysvetliť tento rozdiel, je to, že psy majú v priemere tri cykly spánku. Zatiaľ čo ľudia majú jedno obdobie spánku v priebehu 24-hodinového cyklu. Psy tiež zostávajú v strehu, pokiaľ ide o zvuky, aj keď spia, takže majú krehký spánok.

Mýtov je veľa. Napríklad – Tvoj pes si bude myslieť, že je v domácnosti dominantný alebo bude rozmaznaný. Aj keď môže existovať súvislosť medzi zdieľaním postele a problémami v chovaní, nie je známe, či spoločné spanie vytvára problém alebo problém vedie na prvom mieste k spoločnému spánku. Napríklad pes, ktorý zdieľa posteľ so svojím majiteľom, môže mať problémy s úzkosťou z odlúčenia. Vytvorilo však spoločné spanie nadmerné puto alebo nadmerné puto psa spôsobilo, že ho majiteľ pustil do postele?

Pri dobre vychovanom psovi je dosť nepravdepodobné, že ti naruší spánok. Ak tvoj pes ale vykazuje známky agresie alebo iného problémového správania, ktoré sa postupom času zhoršuje, poskytni mu jeho vlastný priestor na spanie. Ty sa zatiaľ môžeš poradiť s profesionálom, ako je veterinár alebo tréner, o čom jeho chovanie napovedá.

 

 

Zdroj: akc.orgtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov