Zaujímavosti

Trávenie potravy: Ako dlho trvá celý tento proces?

trávenie

videní: 858

Rýchlosť, ktorou sa potrava pohybuje tráviacim traktom, závisí od mnohých faktorov. Ako teda prebieha trávenie potravy?

Keď si dávate jedno zo svojich obľúbených jedál – napríklad pariacu sa misku ramena alebo úžasne syrový kúsok pizze. Pravdepodobne nepremýšľate o ceste, ktorou sa každé sústo chystá prejsť vaším tráviacim systémom. Trávenie je však komplikovaná vec.

Samozrejme, to, čo začalo ako delikátne jedlo, nakoniec skončí na toalete. Ale ako dlho presne trvá trávenie jedla?

Trávenie potravy je individuálne

Odpoveď na túto otázku je zložitejšia, ako by ste si mysleli. Rôzne druhy potravín sú rozložené a absorbované telom rôznymi rýchlosťami, čo znamená, že niektoré časti jedla môžu vstúpiť do hrubého čreva, keď sú iné časti ešte v žalúdku. Podľa Colorado State University je tiež bežné, že zdraví ľudia trávia jedlo mierne odlišným tempom.

Vedci vykonali štúdie hodnotiace „čas prechodu črevami“ alebo to, ako dlho trvá látke prejsť celým tráviacim traktom. To všetko pomocou požívateľných kapsúl, ktoré možno sledovať počas ich cesty. Tieto štúdie naznačujú, že môže trvať 0,4 až 15,3 hodiny, kým jedlo opustí žalúdok, a 3,3 až 7 hodín, kým prejde celým tenkým črevom. Zvyšné, nestráviteľné časti potravy potom vstupujú do hrubého čreva, kde môžu zostať približne 15,9 až 28,9 hodín, podľa recenzie publikovanej v Journal of Clinical Medicine v roku 2023.

Potraviny bohaté na vlákninu, bielkoviny, komplexné sacharidy a tuky sa zvyčajne trávia dlhšie ako potraviny s nízkym obsahom týchto živín, povedala Dr. Nina Nandy, gastroenterologička so sídlom v Texase a hovorca Americkej gastroenterologickej asociácie, e-mailom Live Science.

Vláknina spomaľuje pohyb

“Vláknina pridáva na objeme stravy, čo spomaľuje pohyb potravy tráviacim traktom,” povedala. “Veľmi spracované potraviny majú tendenciu sa tráviť rýchlejšie, pretože im chýba táto živina.” Zatiaľ čo dokážu pomerne rýchlo spracovať menej výživné potraviny, žalúdku a tenkému črevu trvá viac času, kým rozložia potraviny bohaté na bielkoviny a tuky na živiny, ktoré môže telo využiť.

Podobne komplexné sacharidy – ako tie, ktoré sa nachádzajú v celých zrnách, strukovinách a škrobovej zelenine – sa trávia dlhšie ako jednoduché cukry. Je to preto, že zložité sacharidy sa skladajú z dlhých zložitých reťazcov troch alebo viacerých typov molekúl cukru, zatiaľ čo jednoduché cukry obsahujú iba jeden alebo dva cukry.

“Telo musí rozložiť na jednoduché cukry predtým, ako dôjde k absorpcii, ” povedala Nandy. (Vláknina je komplexný sacharid, ktorý sa vôbec nedá rozložiť.)

Trávenie ovplyvňuje životný štýl

Faktory životného štýlu ovplyvňujú aj čas prechodu črevami. Dôkladné žuvanie a udržiavanie hydratácie môže pomôcť urýchliť tráviaci proces tým, že zväčší povrch potravy pre tráviace enzýmy a pomôže zmäkčiť častice potravy, povedala Nandy. Okrem toho „cvičenie pomáha zvyšovať motilitu čriev a podporuje peristaltiku, čo je rytmická kontrakcia tráviacich svalov,“ povedala Nandy. V období nečinnosti sa naopak peristaltika môže spomaliť.

Vek človeka a úroveň stresu môžu tiež ovplyvniť trávenie. S vekom majú dospelí tendenciu produkovať menej žalúdočnej kyseliny a tráviacich enzýmov, zatiaľ čo ich črevá sa stávajú menej pohyblivé, povedala. “Stres a úzkosť môžu tiež predĺžiť čas prechodu črevami zmenou motility čriev a znížením prietoku krvi v gastrointestinálnom trakte,” dodala. Mať „nervový žalúdok“ odráža aktiváciu systému bojuj alebo uteč, ktorý vo všeobecnosti potláča trávenie v žalúdku a tenkom čreve a zároveň stimuluje hrubé črevo.

Trávenie môžu urýchliť alebo spomaliť lieky

A nakoniec, niektoré zdravotné ťažkosti a lieky môžu trávenie urýchliť alebo spomaliť. Napríklad cukrovka je najčastejšou príčinou gastroparézy alebo „oneskoreného vyprázdňovania žalúdka“, kvôli ktorému sa jedlo v žalúdku dlho zdržiava. Niektoré lieky, vrátane opiátov a anticholinergík, ktoré potláčajú nervové signály zodpovedné za mimovoľné pohyby svalov, môžu spomaliť prechod čriev a spôsobiť zápchu, povedala Nandy.

Zdroj: livescience | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov