Zaujímavosti

Kreditná karta a bezpečné platby. Toto nikdy nerobte!

bezpečné platby

videní: 2.3K

Ak platíte na internete kartou, určite sa zaujímate o bezpečné platby. Ak si niekedy všimnete tieto znaky, tak zbystrite a určite platby nerealizujte. 

Kreditné karty môžu byť pohodlné a spoľahlivé, ale tu je niekoľko scenárov, v ktorých môže byť potiahnutie prstom alebo zadanie vašich číslic nebezpečné.

V dnešnej dobe ani neuvažujeme o tom, že by sme museli kreditné karty vkladať do terminálov, keďže je to také bežné. Viac technológií však môže priniesť viac problémov. Pokiaľ ide o šetrenie peňazí, je toho veľa, čo sa treba naučiť, ako je napríklad dodržiavanie zvykov ľudí bez dlhov, učenie sa, ktoré účty by ste nemali automaticky platiť, a dávať si pozor na rôzne podvody. Zatiaľ však začneme len so základmi. Tu je niekoľko prípadov, kedy by ste si mali dvakrát premyslieť, než vytiahnete magickú kartu.

V týchto prípadoch najskôr nepôjde o bezpečné platby

Keď adresa webovej stránky nezačína „HTTPS“

Ak týchto päť písmen nevidíte v paneli s adresou webovej stránky, na ktorej sa pokúšate uskutočniť platbu, znamená to, že stránka nie je zabezpečená. „HTTPS je protokol pre zabezpečenú komunikáciu cez počítačovú sieť, ktorý je široko používaný na internete,“ vysvetľuje Robert McKee, právnik a certifikovaný medzinárodný odborník na ochranu súkromia. „Jeho hlavnou motiváciou je autentifikácia navštívenej webovej stránky a ochrana súkromia a integrity vymieňaných údajov.“ Ak stránka neobsahuje písmeno „s“ v tejto úvodnej časti adresy URL, odhláste sa z nákupu online a skúste namiesto toho použiť platobný systém tretej strany, ako je PayPal. Tieto stránky fungujú ako medzičlánok medzi obchodom a vašimi kreditnými informáciami.

Keď odpovedáte na e-mail

V skutočnosti je lepšie poskytnúť svoju kreditnú kartu niekomu cez telefón (iba keď ste iniciovali hovor ale z bezpečnostného hľadiska je najlepšie údaje o svojej karte nezdieľať!) alebo dokonca prostredníctvom textovej správy, ako napísať údaje vašej kreditnej karty do emailu. „Existuje technika nazývaná ‘phishing’ alebo ‘spear phishing’ a zahŕňa e-maily, ktoré sú určené na získanie čísla vašej kreditnej karty pre neoprávnený nákup,“ varuje Stephen Lesavich, PhD, JD, právnik, odborník na kreditné karty a najlepší -predávajúceho autora. Pred kliknutím na akýkoľvek odkaz hľadajte stopy phishingu, ako sú pravopisné chyby, zvláštne používanie jazyka (slovenského ale aj anglického) a logá, ktoré vyzerajú rozdielne. Keď pôjdete nabudúce nakupovať, dajte si pozor na tieto podvody na Facebooku.

Pri nákupe online počas pripojenia k verejnej sieti Wi-Fi

Zadávanie akýchkoľvek osobných informácií na webovú stránku (bez ohľadu na to, či je stránka sama o sebe zabezpečená alebo nie) môže predstavovať riziko, ak internetové pripojenie nie je bezpečné, a to zahŕňa verejný internet alebo akýkoľvek internet bez ochrany heslom. Dôsledkom je, že akékoľvek citlivé osobné informácie (napríklad heslá, osobné údaje a informácie o kreditných kartách) si môže prečítať každý, kto sa pokúša prelomiť sieť. Pred zadaním akýchkoľvek citlivých informácií, ako sú heslá alebo čísla kreditných kariet, je najlepšie počkať, kým budete mať zabezpečené pripojenie. „Vymažte siete Wi-Fi zo svojich zariadení, ktoré nie sú vaše, a zabezpečte si pripojenie Wi-Fi jedinečným súkromným heslom,“ navrhuje Emmanuel Schalit, generálny riaditeľ správcu hesiel Dashlane.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov