Zaujímavosti

Akú farbu má Slnko pri západe z pohľadu ostatných planét vo vesmíre?

Slnko

videní: 565

Pohľad na zapadajúcu ohnivú guľu na nebi je jedinečným pôžitkom našej existencie na Zemi. Aké farby sa ale objavujú na iných planétach v slnečnej sústave ak Slnko zapadá?

Odpoveď závisí od planéty. Na takom Marse slnečné lúče vychádzajú a zapadajú s modrou žiarou. Podľa vedcov sa pri západe slnka mení obloha z modrej na tyrkysovú. Na Titane (najväčší mesiac planéty Saturn) sa slnečná žiara pod obzorom mení zo žltej na oranžovo-hnedú.

 

 

Akú farbu má Slnko pri západe z pohľadu ostatných planét vo vesmíre?

 

 

Prečo farby pri západe slnka nie sú rovnaké, keď Slnko vlastne svoju farbu nemení?

Farby západu slnka nemôžu byť jednotné, pretože jeho odtiene na rôznych planétach sú vo veľkej miere produktom atmosféry a toho, ako v nej častice rozptyľujú svetlo. Je to tak podľa Kurta Ehlera, profesora matematiky v Nevade, ktorý skúmal, prečo je marťanský západ slnka modrý.

Na Zemi je atmosféra tvorená malými molekulami plynu, prevažne dusíkom a kyslíkom, ktoré sú účinnejšie pri rozptyle (to je absorpcia a opätovné vyžarovanie iným smerom) svetla s krátkou vlnovou dĺžkou, ako je modré a fialové. Selektívny typ rozptylu spôsobený malými molekulami sa nazýva Rayleighov rozptyl. Na poludnie vďaka nemu vidíme modrú oblohu, ale pri západe a východe slnka, keď musí slnečné svetlo ďalej cestovať, sa väčšina modrého svetla rozptýli. Je to kvôli tomu, že ide o dlhšie červené a žlté vlnové dĺžky, ktoré dosahujú našu líniu zraku a vytvárajú žiarivé odtiene červenej, ktoré vidíme.

Akú farbu má Slnko pri západe z pohľadu ostatných planét vo vesmíre?

Akákoľvek planéta, v ktorej atmosfére dominuje plyn, bude mať podobný vzorec farieb s dlhšou vlnovou dĺžkou. Tie budú pri západe slnka dominantnejšie. Napríklad na Uráne rozptýlia plynné častice vodíka, hélia a metánu v atmosfére modré a zelené kratšie vlnové dĺžky, zatiaľ čo podľa NASA absorbujú červené vlnové dĺžky. Vytvorí sa tak jasne modrá obloha, ktorá sa pri západe slnka zmení na tyrkysovú. Je to preto, že modré svetlo sa rozptýli vo vzťahu k dlhším, zelenkavejším vlnovým dĺžkam.

 

 

Akú farbu má Slnko pri západe z pohľadu ostatných planét vo vesmíre?

Molekuly plynu, ako tie na Zemi, rozptyľujú svetlo vo všetkých smeroch. Naproti tomu sa prach rozptyľuje primárne v jednom smere – dopredu. A čo viac, prachové častice rozptyľujú červené svetlo v oveľa širších uhloch ako modré svetlo. Pretože modré svetlo nie je rozptýlené príliš široko, je koncentrovanejšie. Takže na Marse je modré svetlo asi šesťkrát intenzívnejšie ako červené svetlo.

Zdroj: livesciencetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov