Zaujímavosti

Odkiaľ pochádza pôda a z čoho sa vlastne skladá?

pôda

videní: 712

Pôda je najvrchnejšia časť zemskej kôry, ktorá vzniká za vzájomného pôsobenia biosféry, atmosféry, litosféry a hydrosféry v podmienkach určitého reliéfu. Ako vzniká?

Pôda je zmesou minerálov, organických látok, živých organizmov, vody a vzduchu. Minerály (tvoria asi 50% pôdy) sú častice zvetrávanej horniny, medzi ktoré patria drobné zrná hliny a bahna, ako aj väčšie pieskové častice. Medzi živé organizmy patria huby, baktérie a hmyz a organická hmota obsahujúca odumreté rastliny a mikróby, niekedy aj iné zvieratá v rôznych štádiách rozkladu. Konečným produktom rozkladu je tmavý organický materiál zvaný humus, ktorý obsahuje relatívne vysoké množstvo dusíka – živiny, ktoré sú životne dôležité pre zdravie rastlín. To znamená, že má reprodukčnú funkciu. Spolu s rastlinami sa takisto podieľa na regenerácii ovzdušia.

 

 

Odkiaľ pochádza pôda a z čoho sa vlastne skladá?

 

 

Pôda sa pôvodne tvorí z „materského materiálu“ na zemskom povrchu. Mohlo by to byť podložie, ktoré bolo erodované alebo materiál prepravený ľadovcami, riekami alebo vetrom. Postupom času sa vytvára viac vrstiev alebo „horizontov“. Tento proces trvá desiatky tisíc rokov, pretože horniny sa pomaly zvetrávajú a hromadí sa organická hmota. Vlastnosti pôdy závisia od miestnych podmienok. Piesočné oblasti majú drsné pôdy, ktoré rýchlo odvádzajú vodu; bažinaté oblasti majú tmavú, špongiovitú rašelinu; oblasti bohaté na hlinu majú výživnú pôdu, ktorá keď je suchá, začne praskať.

 

 

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov