TOP 10

Toto sú tie najstaršie krajiny na svete

krajiny

videní: 2.2K

Ktoré krajiny nášho sveta sú najstaršie? To sa s určitosťou nedá zistiť, no tieto krajiny patria k tým najstarším na našom svete.

Každého naprieč históriou zaujímalo, aká je najstaršia krajina na svete. Svet bol kedysi považovaný za superkontinent, známy ako „Pangea“. Pangea, ktorá mala opísať spôsob, akým boli všetky kontinenty spojené dohromady. Existovala pred 240 miliónmi rokov a začala sa rozpadávať, aby vytvorila krajiny, ktoré dnes poznáme, asi o 200 miliónov rokov neskôr.

V priebehu času ľudstvo videlo nespočetné množstvo národov a krajín, ktoré povstali a zanikli v dejinách. Nedá sa s úplnou istotou povedať, ktorá najstaršia krajina na svete je. Tu je 10 najdlhšie prežívajúcich civilizácií.

Irán (3200 rokov pred Kristom)

Až do polovice 20. storočia bol Irán označovaný ako Perzia. Národ je jednou z najstarších súvislých veľkých civilizácií na svete. Jeho historické a mestské osídlenie sa datuje do roku 7000 pred Kristom. Prvýkrát zjednotený starovekými Medmi v roku 625 pred Kristom bol Irán kedysi súčasťou najväčšej a prvej svetovej ríše Kýra Veľkého, známej ako Achajmenovská ríša (550 – 330 pred Kristom). Neskôr v roku 1501, za dynastie Safavidov, bol národ vymenovaný za oslobodený štát. Irán sa stal šídskou monarchiou, ktorej vládol cisár takmer bez prerušenia od roku 1501 do roku 1979. Z týchto dôvodov je Irán všeobecne uznávaný ako najstaršia krajina na svete.

Egypt (3150 rokov pred Kristom)

Egypt existuje takmer 30 storočí. V posledných rokoch objavili vykopávky stratené mesto. Predpokladá sa, že tieto nové nálezy v Sohagu sú staré viac ako 7000 rokov. S pomocou týchto nových zistení sú rané dynastické obdobia starovekého Egypta staré približne pred 5 tisícročiami. Archeológovia majú podozrenie, že tieto novo nájdené obydlia a hroby sú súčasťou dávno zaniknutého hlavného mesta, ktoré sa teraz obnovuje. Ďalšie podozrenia charakterizujú oblasť ako samostatnú dedinu, ktorú možno prekonalo historické mesto Abydos.

Sýria (3000 rokov pred Kristom)

Sýria ovládaná niekoľkými impériami je domovom pozostatkov, ktoré sa datujú asi pred 700 000 rokmi. Z nespočetného množstva odkrytých pozostatkov patria kostry a kosti archaických ľudí. Následné archeologické exkurzie odhalili aj dávno stratené mesto Elba. Toto mesto je jednou z prvých vykopaných kolónií a predpokladá sa, že existovalo okolo 3 000 pred Kristom. Vďaka týmto zisteniam sa Sýria radí medzi tie najstaršie krajiny sveta.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov