Foto

Umelá inteligencia vyvíja lieky na boj so starnutím: Koniec starnutia?

umelá inteligencia

videní: 841

Umelá inteligencia bola v minulom roku hnacou silou mnohých veľkých noviniek. Ale zatiaľ čo super inteligentné chatboty a rýchle vytváranie umenia zachvátili internet, umelá inteligencia zašla ďalej. Bojuje proti jednému z najväčších problémov ľudstva: starnutiu.

Vďaka nedávnemu vývoju výskumníkov z Edinburskej univerzity sa systémy strojového učenia použili vo svete objavovania liekov, čím sa objavil výber nových liekov proti starnutiu.

UMELÁ INTELIGENCIA A STROJOVÉ UČENIE, ČO TO JE?

Strojové učenie je odvetvie umelej inteligencie, ktoré sa zameriava na využívanie údajov na napodobňovanie spôsobu, akým sa ľudia učia. Čím viac údajov sa mu dodáva, tým je jeho presnosť vyššia. V minulosti sa používalo na vytváranie robotov hrajúcich šach, samo jazdiacich áut a dokonca aj na odporúčanie televíznych programov na požiadanie, ale tento konkrétny algoritmus hľadal nový liek na senolytiku.

Senolytiká sú v podstate formou lieku, ktorý dokáže spomaliť starnutie, ako aj zabrániť chorobám súvisiacim s vekom. Fungujú tak, že ničia bunky známe ako senescentné bunky – poškodené bunky, ktoré sa síce nemôžu množiť, ale môžu uvoľňovať látky, ktoré spôsobujú zápaly.

Hoci ide o účinné lieky, vývoj senolytík môže byť nákladný a časovo náročný. Vanessa Smer-Barreto, výskumná pracovníčka Ústavu genetiky a molekulárnej medicíny na Edinburskej univerzite, si to všimla a obrátila sa na strojové učenie.

“Vytváranie vlastných biologických údajov môže byť naozaj nákladné a môže zabrať veľa času, dokonca aj samotný zber tréningových údajov,” vysvetľuje.

“Náš prístup sa od ostatných líšil tým, že sme sa ho snažili realizovať s obmedzenými finančnými prostriedkami. Vzali sme tréningové údaje z existujúcej literatúry a hľadali sme možnosti, ako ich využiť pomocou strojového učenia, aby sme veci urýchlili.”

Pomocou algoritmu strojového učenia sa jej podarilo nájsť tri sľubné možnosti pre tieto typy liekov.

Smer-Barreto (spolu so svojimi kolegami) na tento účel podávala modelu umelej inteligencie príklady známych senolytikov a nesenolytikov a naučila ho rozlišovať medzi nimi. Potom ho mohli použiť na predpovedanie, či molekuly, ktoré predtým nevideli, môžu byť senolytické. To všetko na základe toho, či sa zhodujú s vopred podanými príkladmi.

Je známych približne 80 senolytík, ale z tohto počtu boli len dve testované na ľuďoch. Hoci to znie ako malé percento, trvá 10 až 20 rokov, kým sa lieky dostanú na trh, spolu s obrovskými finančnými prostriedkami.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov