Foto

Sledujú naozaj psy a mačky televíziu?

televíziu

videní: 2.8K

Takže každý večer, tesne predtým, ako sa chystáte vypnúť televíziu a ísť spať, váš psík vstúpi do obývačky. Rozvalí sa na podlahe a zdá sa, že… sleduje televíziu?

V roku 2012 vytvorila spoločnosť vyrábajúca krmivo pre psov v Spojenom kráľovstve nezvyčajnú reklamu. Bola vytvorená s cieľom upútať pozornosť psov. V reklame boli použité špeciálne vysokofrekvenčné zvuky. Tie boli pre ľudské ucho nepočuteľné, ale psy ich počuli veľmi dobre.

 

 

Myšlienka bola jednoduchá: psík sa nechá reklamou tak zaujať, že si ju majitelia nemôžu nevšimnúť. A ďalšie krmivo pre psov, ktoré si kúpia, je výrobok z reklamy. Teoreticky tento nápad znel sľubne. V skutočnosti však väčšina psov neprejavila žiadnu reakciu. To znamená, že reklamy pravdepodobne nedokážu manipulovať s domácimi zvieratami tak dobre ako ovplyvňovať ľudí.

Ale aj keď bol tento experiment neúspešný, psy stále považujú sledovanie televízie za zaujímavé. Možno ste si všimli, že váš huňatý spoločník reaguje na zvieratá, pohybujúce sa objekty a iné obrázky, ktoré sa objavujú na obrazovke. Je to takmer akoby videli tie isté veci ako vy! Ak hovoríme o farbách, televízia a realita sa pre psy nelíšia. Vidia svet v odtieňoch žltej a modrej a nedokážu rozlíšiť zelené a červené odtiene. Navyše psie videnie je trochu rozmazané.

 

 

Psy spracúvajú dianie na obrazovke iným spôsobom ako vy. Keď niečo sledujete, váš mozog potrebuje 16 až 20 snímok za sekundu, aby zistil pohyb. Pre vášho psíka musí byť tento počet viac ako 70 snímok za sekundu. Povedzme, že váš domáci miláčik sedí pred starým televízorom. V tomto prípade to, čo zviera vidí, vyzerá ako fotomontáž. Ak ide o moderný televízor, vášho psíka to pravdepodobne bude zaujímať oveľa viac. Moderné televízory majú totiž rýchlejšiu snímkovú frekvenciu videa.

Pokiaľ ide o samotný obsah, psy reagujú na rovnaké veci, ktoré by ich zaujali v reálnom živote. Môžu to byť pískajúce hračky, povely a štekot iných psov, vrčanie, híkanie a podobne. Ak sa však na televíznej obrazovke nezobrazuje nič, čo súvisí so psami, váš domáci miláčik pravdepodobne zostane úplne nezaujatý.

V experimente z roku 2017 bolo psom ponúknuté sledovanie rôznych činností, ktoré sa odohrávali na troch obrazovkách. Zvieratá nepreukázali žiadne preferencie pre jednu obrazovku oproti ostatným. V skutočnosti nevyzerali ani trochu zvedavo alebo dychtivo, aby strávili nejaký čas pred niektorým z televízorov. Môže to byť spôsobené tým, že psy majú veľmi krátku dobu pozornosti pri televízii. Zvyčajne sa na obrazovku pozerajú len niekoľko sekúnd.

Na druhej strane, poľovnícke psy, ktoré sa vrodene zaujímajú o pohybujúce sa objekty, môžu byť viac zaujaté. Zatiaľ čo tie psy, ktoré sa spoliehajú najmä na čuch, sa začnú v okamihu nudiť. Zdá sa, že aj iné domáce zvieratá, ako napríklad mačky alebo papagáje, si radi občas pozrú televízny program. Mnohí majitelia papagájov sú presvedčení, že ich vtáci milujú sledovanie televízie. Sú nadšení, keď je v programe konkrétna reklama. Môžu dokonca začať mávať krídlami, tancovať alebo pískať.

Čo však vidia na obrazovke? Papagájov zrak sa od toho vášho líši v niekoľkých ohľadoch. Po prvé, jeho oči sú po stranách hlavy a nesmerujú dopredu. To vtákovi pomáha vidieť väčšiu plochu a chrániť sa pred nepriateľmi. Ale aj keď majú papagáje širší zrak, nedokážu dostatočne dobre vnímať hĺbku.

To znamená, že obraz na širokouhlej obrazovke televízora sa im zdá oveľa plochejší ako vám. Keď sledujete televíziu, vidíte jeden konštantný obraz. Pre papagáje však obrazovka neustále rýchlo bliká. A čo je najúžasnejšie: tieto vtáky vidia ultrafialové svetlo. Ľudské oko ho však nedokáže rozpoznať.

A čo mačky? Tieto zvieratá sú prirodzenými lovcami. Preto najčastejšie reagujú na obrázky hlodavcov a vtákov. V jednej štúdii viac ako 100 mačiek sledovalo televíziu 3 hodiny denne. Mačky boli rozdelené do 5 cieľových skupín. Každá skupina mala na sledovanie vlastný program, ktorý sa pohyboval od záberov ľudí a zvierat v pohybe až po prázdnu obrazovku.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov