Zaujímavosti

Delfíny a veľryby: Ako sa vyvinuli pre život v mori?

delfíny

videní: 1.2K

85 ,,stratených génov” mohlo uľahčiť život pod morskou hladinou

Hlavný autor Matthias Huelsmann a jeho kolegovia sa zaujímali o lepšie pochopenie toho, ako sa genómy veľrýb zmenili natoľko, že im to umožnilo život pod vodou. Za týmto účelom preskúmali 19 769 génov u 62 rôznych cicavcov, vrátane štyroch veľrýb, dvoch plutvonožcov (tuleň a mrož) a 56 suchozemských cicavcov.

 

Z týchto 85 stratených génov bolo pritom 65 úplne novo objavených. Vedci vysvetľujú, že jedným z neaktívnych génov bol ten na vylučovanie slín. Aj keď sliny pomáhajú cicavcom žijúcim na pevnine zmäkčiť a rozmočiť jedlo, pre vodné cicavce sa stal tento proces zbytočným, keďže funkciu slín zastáva jednoducho voda.

 

Ukazuje sa, že delfíny a veľryby tiež stratili všetky gény, ktoré umožňujú cicavcom syntetizovať melatonín, hormón, ktorý pomáha regulovať cyklus spánku a bdelosti. Ale nebojte sa, neznamená to, že vôbec nespia.

U týchto zvierat  žijúcich vo vode môže táto strata viesť k vývoju iného druhu spánku nazývaného unihemisferický. Pri tejto forme oddychuje iba jedna polovica mozgu, zatiaľ čo druhá zostáva stále v strehu. Tento mechanizmus umožňuje veľrybám aj delfínom v prípade potreby vyplávať nad hladinu alebo si vytvoriť viac vnútorného tepla.

Čo si o tom myslíte, dokázali by ste si predstaviť žiť tak, ako žijú delfíny? Možno sa to ľuďom už podarilo a Atlantída nie je iba poviedkovým výmyslom..

Zdroj: medicalnewstodaytopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov