Zaujímavosti

Delfíny a veľryby: Ako sa vyvinuli pre život v mori?

delfíny

videní: 1.2K

Už odmalička nás v škole učia, že všetky druhy žijúce na našej planéte sa museli vyvíjať, aby prežili. Delfíny a veľryby nie sú výnimkou, ale sú zároveň úžasným príkladom prispôsobenia sa náročným podmienkam.

Nová štúdia ukazuje, ako sa genómy týchto živočíchov zmenili, aby im to zjednodušilo prechod zo suchozemského na vodné prostredie. Hoci vyzerajú ako ryby, a rovnako ako ryby žijú vo vode, v skutočnosti sú delfíny a veľryby vodné cicavce.

 

Preto sú v mnohých ohľadoch bližšie stavovcom žijúcim na súši, ktoré rodia a starajú sa o svoje mláďatá. Vedci dnes už ale vedia, že veľryby sa vyvinuli z predkov žijúcich na pevnine asi pred 52,5 miliónmi rokov a prešli na život v mori.

Celkom drastická zmena, nemyslíte? Táto skupina cicavcov sa v priebehu období pomaly prispôsobovala a vyvíjala si rôzne biologické vlastnosti, ktoré zodpovedajú požiadavkám podmorského života. Niektoré sú zreteľné už na prvý pohľad, ako napríklad plutvy, no niektoré zostávajú skryté pod povrchom. To im ale nijak neuberá na dôležitosti.

 

Vo výskumnom časopise Science Advances autori vysvetľujú, že tento prechod bol možný aj vďaka neaktívnym génom týchto živočíchov. A to po tisícročia.

 

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov