Foto

Mr. Doodle: Tento umelec sa rozhodol svoj dom skrášliť čmáranicami

umelec

videní: 1.4K

 

Dnes sa jeho kúsky predávajú za desiatky tisíc eur a sú súčasťou marketingu veľkých značiek, ako sú Puma, Fendi a Samsung. Cox povedal, že jeho hravé diela boli často porovnávané s dielami zosnulého amerického umelca Keitha Haringa, ktorého Cox nazval “úžasným a veľkým umelcom”. Povedal, že na jeho ceste ho ovplyvnilo aj množstvo iných pouličných a graffiti umelcov, ako aj rôzne karikatúry a videohry, ktoré hrával ako dieťa.

Cox, ktorý často predvádza svoju prácu v časozberných videách a kreslí po rozmiestnených plátnach a stenách, hovorí, že jeho čmáranie je ako vírus. “Keď som bol mladý, mal som asi 16 rokov, uvedomil som si, že čmáranie tak trocha ovládlo moj život. Začal som kresliť na nábytok mojich rodičov a na všetko, čo mi prišlo pod ruky. Chcel som, aby moje čmáranice boli všade. Takže som sa stal posadnutý tým najlepším možným spôsobom.”

Úspech si však vyžiadal svoju daň v roku 2020, keď Cox povedal, že bol šesť týždňov hospitalizovaný v dôsledku stresu spôsobeného administratívnou stránkou jeho práce. “Prešiel som vlnou halucinácií a bludov od myslenia, že hovorím s Bohom, až po najatie aby som čmáral po celej stene Donalda Trumpa”, napísal Cox krátko nato na svojej facebookovej stránke.

Odvtedy sa zotavil a teraz má podporu svojej manželky a ukrajinskej rodáčky Aleny (32), ktorá je tiež umelkyňou. Spolupracujú na niektorých projektoch, pričom Alena vnáša do Coxových monochromatických výtvorov farbu. “Pani Čmáranica rada vyfarbuje moje čmáranice, takže niekedy spolu pracujeme na plátnach alebo veľkých prácach,” dodal Cox.

 

umelec

 

Zdroj: nbcnews topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov