Zaujímavosti

Veľmajstri čuchu: Psy môžu detegovať zápach, ktorý ľudia vylučujú počas epileptických záchvatov

veľmajstri čuchu

videní: 873

Ďalší dôkaz o tom, že psí čuch je výnimočný. Dokázal to rozsiahly výskum, o ktorom informoval ešte koncom marca 2019 odborný časopis Scientific ReportsŠtúdia dáva vedcom nádej na výcvik psov pri epileptických záchvatoch. Dokážu nám títo veľmajstri čuchu v budúcnosti zachrániť životy?

Ide o vôbec prvú vedeckú štúdiu, ktorá dokazuje, že zápach spôsobený epileptickými záchvatmi môžu cítiť psy.

Psy môžu vyčuchať drogy, výbušniny a dokonca i choroby ako je rakovina. Toto nedokáže žiadna ľudská technológia. Psy sú trénované na to, aby reagovali na epileptické záchvaty a dokonca ich vnímali ešte predtým, ako sa vyskytnú. Hoci účinnosť sa značne líši a existuje len málo vedeckých dôkazov, že je taká vec možná. Okrem toho nebolo pochopené, ako by psi mohli byť takýmto činom schopní. Mohli by to byť jemné zmeny v správaní, pohybe alebo nejakom zápachu?, pýta sa nationalgeographic.com.

Štúdia naznačuje, že ľudia počas epileptických záchvatov uvoľňujú špecifický zápach, ktorý niektorí psi rozpoznajú.

Výskumníci zobrali vzorky potu od siedmich pacientov s rôznymi typmi epilepsie v celom rade aktivít, ako je odpočinok, cvičenie alebo záchvat.

Vedci potom umiestnili vzorky potu do plechoviek a ukázali, že päť psov by mohlo byť vyškolených, aby rozpoznali, ktorý z nich obsahoval vzorky odobraté počas epileptických záchvatov.

Je to prvýkrát, čo sa v publikovanej štúdii preukázalo, že ľudia počas epileptických záchvatov uvoľňujú niektoré vonné chemikálie, ktoré môžu psy zachytiť. “Štúdia otvára dvere budúcim testom alebo tréningovým prístupom, ktoré by umožnili psom lepšie odpovedať alebo dokonca vnímať záchvaty predtým, ako budú postupovať,” hovorí vedúca štúdie Amélie Catalaová, doktorandka na francúzskej univerzite v Rennes.

Štúdia používa vzorky odobraté počas záchvatu, nie predtým. „Štúdie, ako je táto, je dôležitá, aby poskytla spoľahlivý vedecký základ pre skutočné schopnosti psov snímania záchvatov,“ povedal Kenneth Furton, profesor chémie na Floride International University. Hovorí, že vo svojej vlastnej práci narazil na značný počas psov, ktorí môžu pociťovať záchvaty, odkiaľkoľvek od 15 do 45 minút pred tým, ako uskutočnia, čo umožňuje osobe vziať lieky, aby zabránili alebo znížili jej závažnosť

Zdroj: National Geographic | topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov