Zaujímavosti

10 faktov, ktoré zaručene zmenia tvoj pohľad na chobotnice

chobotnice

videní: 2.0K

Chobotnice – neľútostné predátory, alebo len bezbranná korisť? Hoci tento druh mäkkýšov na prvý pohľad vyvoláva strach, existuje mnoho dôvodov, prečo by si ich mal obdivovať. V dnešnom článku ti prinášame 10 faktov, ktoré zaručene zmenia tvoj pohľad na ne.

10. Dokážu loviť na suchu

Chobotnice majú žiabre, teda prijímajú kyslík z vody. Napriek tomu mnohé druhy na krátku dobu dokážu chodiť po súši. Pokiaľ je ich pokožka mokrá, dokážu absorbovať kyslík cez vodu na koži. To im umožňuje opustiť ich vodné príbytky na lov alebo únik zo zajatia.

chobotnice

9. Ako zbraň využívajú rôzne veci

Slimáky, škrupiny či ľudské odpadky, ako sú sklenené fľaše – tieto a mnohé ďalšie veci používajú chobotnice ako zbraň. Pomocou chápadiel ich ponesú aj na väčšie vzdialenosti. Ak sa zjaví nič netušiaca korisť, zaútočia na ňu so škrupinou v chápadle.

chobotnice

8. Majú naozaj bizarný penis

Samec má zvláštny sexuálny orgán, tzv. chobotničí penis. Je to hektocotylové chápadlo. Dokáže sa naplniť krvou a umožniť tak erekciu. To však nie je všetko. Niektoré druhy svoj penis vyšlú za samičkou. Vystrelené chápadlo má receptory slúžiace ako navigačné zariadenie a tie dopravia orgán priamo k samičke.

7. Reprodukcia je takmer vždy smrteľná

Hektocotylové chápadlo po párení nedorastie a samec po určitej dobe zahynie. Pri niektorých druhoch je napríklad bežné, že samička po akte svojho partnera zje. Ani ona to však nemá jednoduché, po nakladení vajíčok prestáva prijímať potravu a pomaly sa tak vyhladuje na smrť. Pozri si video, ako sa liahnu maličké chobotničky.

6. Majú vedomie

V roku 2012 sa chobotnice stali jedinými bezstavovcami, ktoré boli vyhlásené za vlastníkov neurologických substrátov vedomia. Neskôr sa v roku 2013 stali prvými bezstavovcami chránenými smernicou Európskej únie o ochrane zvierat používaných na vedecké účely.

5. Dokážu vycítiť predčasné signály sopečných výbuchov

Biológovia zistili, že hlavonožce môžu počuť zvuky hroziacej erupcie a utiecť pred nebezpečím. Potom sa vrátia k jedlu a zjedia ostatné morské zvieratá zranené padajúcimi skalami a troskami.

https://pxhere.com/sk/photo/1123714

4. Ich končatiny sú akoby z iného sveta

Chobotnice majú osem ramien po dvesto až tristo prísaviek. Každá z nich dokáže pracovať samostatne, ale aj spoločne ako tím. Žiadna z prísaviek sa na chobotnicu neprilepí a ani sa nezamotajú do seba. Táto zručnosť je jedinou svojho druhu, ktorú je možné pozorovať v prírode.

chobotnice

3. Ich mozgy sú dychvyrážajúce

Určite si už počul o ich inteligencii. Učia sa z pozorovania, vedia rozpoznávať ľudí a tých môžu alebo nemusia mať radi. Pokiaľ ide o ich prísavky, v podstate vie každá samostatne premýšľať.

2. Môžu upraviť svoje vlastné gény

Hlavonožce môžu vo veľkej miere prekódovať svoje vlastné genetické postupy a manipulovať s nervovým systémom.

chobotnice

1. Majú najzaujímavejšiu kožu spomedzi morských živočíchov

Sú majstri maskovania, podobne ako chameleóny. V sekunde sa dokážu prispôsobiť skalám, rastlinám, piesku či povrchom s rôznofarebnými textúrami. Majú totiž špeciálne bunky naplnené pigmentom. Pozri si video, kde sa chobotnica sfarbí ako ryba.

Zdroj: listverse | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov