Zaujímavosti

Vražda Malcolma X: 2. časť


videní: 919

Pokračujeme druhou časťou článku o Malcolmovi X, ktorý žil a „bojoval“ po boku Martina Luthera Kinga. Avšak oveľa radikálnejším spôsobom, a to predovšetkým protibelošskými názormi. Ako sme uviedli v rámci prvej časti, po návšteve Juhoafrickej republiky zistil, že sa dá s belochmi aj spolupracovať, čo ho motivovalo opustiť organizáciu Islamský národ a založiť vlastnú.

Krátko po založení svojej organizácie sa Malcolm X na niekoľko mesiacov vrátil do Afriky, než sa opäť v novembri 1964 vrátil do USA. Počas svojej návštevy v Afrike sa sťažoval, že ho všade prenasledujú agenti CIA. V Káhire však vážne ochorel, čo bolo pravdepodobne následkom požitia otráveného jedla. Keď sa vrátil do USA, veci neboli oveľa lepšie. V priebehu nasledujúcich mesiacov sa rozhorel spor medzi Malcolmom a Islamským národom, z ktorého odišiel. Dokonca sa mu vyhrážali smrťou.

Týždeň pred jeho vraždou bol Malcolmov dom v newyorskom obvode Queens zapálený zápalnou bombou. Nasledujúci deň, 15.februára. predniesol Malcolm príhovor v sále budovy Audubon Balroom v Harleme. Počas neho sa v publiku rozhorela bitka. Malcolm sa do sály vrátil. Ostatní, ktorí mali mať v ten deň príhovor, však svoju účasť odvolali. Kým Malcolm čakal na svoj príhovor, zveril sa údajne v zákulisí svojim priateľom, že si nakoniec nemyslí, že by za požiarom jeho domu stál Islamský národ. Potom odišiel na pódium, aby predniesol svoj prejav.

Zhruba 5 minúť po 15. hodine miestneho času v štyristo člennom dave vznikol zmätok. Nejaký muž zakričal: „Vytiahni tú ruku z môjho vrecka! Nehrab sa mi vo vreckách!“ Potom bola odpálená dymová bomba, čo spôsobilo ďalší zmätok. Malcolmovi bodyguardi sa vydali upokojiť dav. Medzitým však k pódiu prišiel muž tmavej pleti a strelil Malcolma zblízka priamo do hrudníka skrátenou brokovnicou. K pódiu potom pribehli ďalší dvaja muži, ktorí po Malcolmovi vystrelili z pištole. Traja útočníci sa potom pokúsili utiecť. Naštvanému davu sa však podarilo zastaviť jedného z dvoch mužov s pištoľami, Talmadge Hayera. Pokračujeme v záverečnej tretej časti článku s názvom Vražda Malcolma X. 

Zdroj:aljazeera | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov