Zaujímavosti

Percy Harrison Fawcett a Mesto Z. 2. časť

Percy Harrison Fawcett a Mesto Z. 1. časť

videní: 1.4K

Vitajte pri druhom pokračovaní článku Percy Harrison Fawcett – Mesto Z, článku o dobrodruhovi britskej národnosti, ktorého posadnutosť k objaveniu amazonskej Atlantídy zrejme stála život. Poďme rovno na to.

V období, keď sa Pery Harrison vrátil k svojej záľube – po skončení prvej svetovej vojny, sa k nemu dostal po prvýkrát rukopis nazývaný Dokument 512, ktorého sugestívny názov znel nasledovne: „Dejinné súvislosti tajného a rozľahlého mesta, starovekého a neobývaného, ktoré bolo objavené v roku 1753“.

Tento tajomný dokument – a po prvej časti článku, v ktorej sme písali o Percym a jeho osobnosti, sa nemôžeme ani diviť – okamžite prebudil v dobrodruhovi enormnú zvedavosť. Dokument obsahuje 10 strán a momentálne je uložený v Národnej knižnici v Riu de Janeiro. Rozpráva príbeh skupiny portugalských dobrodruhov, nazývaných bandeirantes, ktorí sa ocitli v blízkosti ruín strateného mesta, v samotnom srdci bazílskej časti amazónskeho pralesa.

Písal sa rok 1921, keď sa Fawcett spolu so svojim synom Jackom a jeho priateľom R. Rimellom vydali na expedíciu do oblasti Chapada Diamantina v brazílskom štáte Bahía. Jej cieľom bolo nájsť mýtické stratené mesto v brazílskom amazonskom pralese. Nazval ho Mesto Z, aby svojim rivalom neposkytol žiadne indície. Počas výpravy Fawcett zozbieral množstvo údajov o stratených mestách amazonského pralesa a napísal: „Ani raz som nezapochyboval o existencii týchto miest. Ja sám som videl časť jedného z nich a to, s čím som sa tam stretol, ma prinútilo vrátiť sa. Pozostatky sa zdajú byť zvyškami rozvinutého veľkomesta. Som presvedčený, že sa mi ich podarí nájsť.“ Indiáni mu údajne porozprávali, čo sa nachádza ďalej v pralese.

Po tom, ako Brit dostal grant od Kráľovskej zemepisnej spoločnosti sa v roku 1925 z New Yorku vydal na svoju poslednú expedíciu do oblasti Serra do Roncador v brazílskom štáte Mato Grosso. Dovtedy neprebádaná oblasť je pokrytá horskými masívmi a pohoriami.

29. mája, už v Brazílii, Fawcett poslal telegram, aby oznámil, že sa expedícia vydáva smerom do Campo do Cavalo Morto (fiktívny, vymyslený názov) a že neskôr sa hlbšie vydajú do pralesa. Odvtedy o nich nikto nič nevedel a môžeme sa len domnievať, čo sa stalo. Bádateľ zanechal odkaz, že ak by sa nevrátili, neželá si, aby sa organizovala akákoľvek akcia na jeho záchranu. Záchranárov by totiž stihol rovnaký či podobný osud ako jeho. Tajomstvo strateného mesta a zmiznutie bádateľa ostáva naďalej záhadou.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov