Zaujímavosti

Požiare v černobyľskej zóne sa nebezpečne priblížili k reaktoru


videní: 1.5K

Stovky hasičov na Veľkú noc bojovali proti lesnému požiaru v černobyľskej zóne na Ukrajine. Úradníci pritom tvrdia, že zničený reaktor a blízke skladovacie priestory pre jadrový odpad netvoria žiadne riziko pre blížiace sa požiare.

Požiare vypukli pred 16 dňami na mieste, kde bola najhoršia jadrová havária na svete, ktorá sa stala v roku 1986. Kyjev zmobilizoval vrtuľníky a viac ako 400 hasičov a s ohňom bojujú aj lietadlá. Volodymyr Demchuk, vedúci predstaviteľ ukrajinskej pohotovostnej služby, povedal, že hasiči sa zameriavajú na zastavenie šírenia požiaru.

Požiare v Černobyľskej zóne sa stále približujú k reaktoru

Lesné požiare nie sú až tak netradičnou katastrofou. Greenpeace Russia ale vyhlásila, že ide o najhoršiu situáciu v oblasti od jadrového výbuchu v roku 1986. Skupina environmentálnych kampaní uviedla, že podľa analýzy satelitných snímok sa požiare nachádzajú iba 1,5 kilometra od ochrannej kupoly, ktorá ukrýva zničený reaktor.

Sergej Zibstev, vedúci Regionálneho východoeurópskeho strediska pre monitorovanie požiaru, povedal agentúre AFP, že oheň je skutočne obrovský a nepredvídateľný. Na západnej oblasti už dokázal zničiť 20 000 hektárov územia. Ukrajinská pohotovostná služba aktuálne údaje o veľkosti požiaru neposkytla. Jaroslav Yemelianenko, vedúci združenia turistických sprievodcov v Černobyle, uviedol, že oheň sa už dostal do mesta duchov Pripjať. Toto mestečko z 50 000 obyvateľmi už bolo našťastie evakuované po výbuchu reaktora.

Požiare v Černobyľskej zóne sa stále približujú k reaktoru

Požiare vypukli 4. apríla v zalesnenej oblasti neďaleko bývalej černobyľskej jadrovej elektrárne. Polícia uviedla, že plameň vznikol vďaka mužovi, ktorý pálil na záhrade suchú trávu, aj keď býva v zasiahnutej černobyľskej zóne. Kvôli silnému vetru sa plamene rýchlo rozšírili a Kyjev nasadil helikoptéry i hasičské lietadlá. Vládne agentúry trvajú na tom, že oheň nespôsobil prudký nárast úrovne žiarenia. Požiar sa aj vďaka dažďom podarilo zastaviť a momentálne situáciu kontrolujú hasiči.

Černobyľská katastrofa už raz znečistila veľkú časť Európy, keď v apríli 1986 reaktor elektrárne explodoval. Ešte dodnes je zákaz obývania 30 kilometrov okolo tohto miesta. Ďalšie tri reaktory Černobyľu aj naďalej vyrábali elektrinu, až kým sa v roku 2000 definitívne nezatvoril. V roku 2016 sa cez štvrtý reaktor umiestnil obrovský ochranný kryt.

 

Zdroj: sciencealert topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov