Zaujímavosti

Výzva! Čo sa stane, ak 28 dní nebudeš piť alkohol?

alkohol

videní: 7.2K

Bežný človek s priemernou spotrebou vypije podľa štatistík ročne okolo 9,5 litra alkoholu. A to nehovoríme o alkoholikoch. Je to obyčajná osoba, ktorá si chce dať len pár drinkov s kamarátmi. A niekedy si naleje aj počas týždňa – napríklad taký pohár vína pred spaním. Čo by sa stalo s telom takejto osoby, ak by prestala piť alkohol na 28 dní?

Portál Bright Side sa zaujímal o experiment niekoľkých dobrovoľníkov, ktorí chceli zistiť, či by došlo k akýmkoľvek zmenám v ich zdraví a vzhľade už za 4 týždne, počas ktorých by sa vyhýbali alkoholu. Ak si veľmi zvedavý, odpoveď znie: áno, došlo. A zmeny sú dosť dramatické

Keď nepiješ alkohol prvý týždeň

alkohol

Chuť do jedla – možno by sa mohlo zdať, že pri abstinencii sa tvoja chuť na jedlo zvýši. Avšak, pravdou je, že keď piješ, ješ omnoho viac. Ak však potrebuješ zabaviť svoje ruky, a preto začneš viac jesť, skús toto jedlo nahradiť ovocím, semienkami či šťavami.

Túžba po sladkom – môžeš pociťovať väčšiu chuť na sladké. Je to preto, že alkohol ti zvyčajne zdvíha hladinu cukru v tele a telo je teda zvyknuté na vyšší príjem cukru, ako sa zdá. Tento cukor ti zrazu začne chýbať.

alkohol

Kvalitný spánok – môže sa zdať, že po ukončení pitia sa ti bude ťažšie zaspávať. To môže byť pravda pre ľudí, ktorí zvykli piť pohár niečoho pred spaním, aby zaspali lepšie. Zatiaľ čo to môže spôsobiť, že zaspíš rýchlejšie, znižuje to tiež kvalitu spánku. Niektorí ľudia môžu mať aj nočné mory.

Bolesť hlavy – v tomto prípade ide o signalizáciu veľkých zmien v tele a detoxikáciu.

Keď nepiješ alkohol druhý týždeň

2. tyzden 1

Pečeň sa začína zotavovať – keď ľudia pravidelne pijú, pečeňové bunky zomierajú a na ich mieste sa objavia jazvy. Dobrá správa je, že tento orgán sa dokáže zotaviť, ale je to veľmi pomalý proces. Čím menej človek pije, tým rýchlejšie bude jeho zotavenie.

Zmeny kože – alkohol narúša krvný obeh, čo vedie k nedostatku kyslíka v pokožke. Výsledkom je, že pokožka je suchá, čo vedie k vzniku pigmentových škvŕn a skorých vrások.

alkohol

Trávenie – malo by nastať výrazné zlepšenie. Alkohol zvyšuje tvorbu žalúdočnej kyseliny. Inými slovami, žalúdok pomaly trávi sám seba. Mimochodom, prebytok žalúdočnej kyseliny je dôvod, prečo ľudia jedia viac, keď pijú alkohol.

Odmietnuť alkohol – účastníci experimentu sa zhodli, že v druhom týždni je omnoho ťažšie odmietnuť pozvanie na posedenie s priateľmi pri fľaši alkoholu. Na začiatku boli veľmi nadšení, teraz sa už ich optimizmus pomaly vytráca.

Keď nepiješ alkohol tretí týždeň

3. tyzden 1

Zrejmé príznaky pitia alkoholu – do tretieho týždňa zmiznú zrejmé príznaky pitia alkoholu (ako tmavé kruhy pod očami a opuch tváre) . Je to preto, že močový systém môže teraz fungovať správne.

Ranné prebúdzanie – stane sa jednoduchším. Keď je človek len trochu opitý, ide hneď do hlbokej fázy spánku a preskočí počiatočné štádiá. A keď klesne koncentrácia alkoholu v krvi, spánok už nie je hlboký a ľudia sa prebúdzajú častejšie. Akonáhle je alkohol úplne mimo systém, cyklus spánku sa vráti k normálu, čo spôsobí jednoduchšie prebudenie.
alkohol
Zuby – pitie znižuje produkciu slín, ktorá ovplyvňuje stav zubov. Takže ak nepiješ alkohol, máš nižšie riziko vzniku kazov a zubná sklovina sa stáva silnejšou.
Chuť a vôňa – alkohol utlmuje receptory chuti a vône. Časom sa to vráti do normálu a ty zistíš, že tvoj obed chutí omnoho lepšie.

Keď nepiješ alkohol štvrtý týždeň

alkohol

Hmotnosť – ak máš nadváhu, po vylúčení alkoholu zo svojho režimu začneš strácať hmotnosť. Je to individuálne, no čím dlhšie abstinuješ, tým viac schudneš.

Krvný tlak – alkohol zvyšuje krvný tlak. Dokonca môže dôjsť až k hypertenzii. Ak nepiješ, riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení prudko klesá.

alkohol

Krajšia pleť – akné a podráždenia zmiznú. Miznú tiež pigmentové škvrny a farba tváre je rovnomernejšia.

Myseľ – človek, ktorý nepije má jasnejšiu myseľ a dokáže efektívnejšie pracovať. Výskumy totiž ukázali, že kvôli nedostatku kyslíka, ktorý nastane v tele pri pití alkoholu, odumierajú aj mozgové bunky. A táto zmena je už nezvratná.

Zdroj: BrightSide | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov