Zaujímavosti

AKTUÁLNA mapa – koronavírus vo svete


videní: 10.6K

Koronavírus je v posledných mesiacoch strašiakom celého obyvateľstva. Nanešťastie sa týka už aj slovenských obyvateľov a nie je na škodu poctivé sledovanie situácie. Zatiaľ nie je potrebné robiť paniku, no patričné opatrenia a zdravá opatrnosť sú na mieste. Poďme sa spolu pozrieť na mapu, ktorá ukazuje, ako sa koronavírus šíri vo svete, koľko ľudí sa vyliečilo a koľko zomrelo.

Počet ľudí nakazených koronavírusom už presiahol 100 000. Zdravotnícky a dezinfekčný materiál sa aj na Slovensku míňa rekordným tempom. Koronavírusy sú skupinou vírusov, ktoré spôsobujú choroby u cicavcov a vtákov . U ľudí koronavírus spôsobuje infekcie dýchacích ciest, ktoré sú zvyčajne mierne, ako napríklad niektoré prípady bežného prechladnutia (okrem iných možných príčin, najmä rinovírusy ), hoci zriedkavejšie formy môžu byť smrtiace, ako napríklad SARS , MERS a COVID-19 . Príznaky sa u iných druhov líšia: u kurčiat spôsobujú ochorenie horných dýchacích ciest, zatiaľ čo u kráv a ošípaných spôsobujú hnačku. Ešte stále nie sú k dispozícii vakcíny alebo antivírusové lieky na prevenciu alebo liečenie ľudských koronavírusových infekcií.

koronavírus

V decembri 2019 bolo vo Wu-chane v Číne hlásené vypuknutie pneumónie.  31. decembra 2019 bolo vypuknutie sledované ako nový kmeň koronavírusov, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dočasne pomenovala 2019-nCoV. Vírus má 96% podobnosť s netopierím koronavírusom, preto sa všeobecne predpokladá, že pochádza od netopierov. Pandémia spôsobila vážne obmedzenia týkajúce sa cestovania. Tento vírus sa pravdepodobne šíri kvapôčkovou infekciou.

Verejnosti je odporúčané dodržiavať preventívne opatrenia, ktoré sú účinné vo vzťahu ku kvapôčkovým nákazám (patrí medzi ne aj COVID-19):

  • umývať si ruky často mydlom a teplou vodou, najmenej pod dobu 20 sekúnd. Ak nie je k dispozícii mydlo a voda, treba použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu
  • očí, nosa i úst sa nedotýkať neumytými rukami
  • zakrývať si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša
  • vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky
  • dodržiavať vzdialenosť najmenej jeden meter medzi tebou a kýmkoľvek kto kašle alebo kýcha
  • zvážiť účasť na hromadných podujatiach
  • v domácnosti dbaj na zvýšenú dezinfekciu povrchov
  • nosenie ochranného rúška a respirátora má význam u chorej osoby s respiračným ochorením alebo u zdravej osoby, ktorá sa zdržuje v blízkosti človeka s respiračným ochorením
  • ak si chorý, zostaň doma a telefonicky kontaktuj svojho ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup liečby

 

A teraz už spomínaná mapa, v ktorej presne uvidíš, v akom je stave koronavírus vo svete aj na Slovensku a ďalšie detailne informácie:

(Mapu otvoríš po kliknutí na obrázok)

Zdroj: Wikipédia uvzsr.sk topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov