Zaujímavosti

Je Bigfoot skutočný? Aký príbeh sa skrýva za jeho hľadaním?


videní: 3.6K

Zrnité video dlhé skoro tri a pol minúty rozpútalo kedysi konšpiračné teórie o tom, či niekto alebo niečo ako Bigfoot môže skutočne existovať.

,,Boli sme práve na koňoch pri potoku, jazdili sme krajinou a užívali si slnečný deň, a zrazu sa Bigfoot len tak vynoril z lesa. Všetko sa stalo tak rýchlo”, povedal očitý svedok Bob Gimlin. To, čo zachytila Gimlinova kamera je divná postava podobná opici.

Na videu sa chvíľu zdá, že Bigfoot sa pozrie priamo do kamery, no následne zmizne zas kdesi v húštinách. Ide o pomerne známy film Pattersona-Gimlina, ktorý údajne v októbri 1967 natočil v husto zalesnených oblastiach túto postavu. Ide tiež o jeden z najviac analyzovaných kúskov filmu v americkej histórii.

Pre niektorých sa toto video stalo dôkazom toho, že Bigfoot je rovnako skutočný ako horské gorily. Pre druhú skupinu zasa ide o podvod, spolu s ostatnými videami, na ktorých sa nachádzajú napríklad aj duchovia. Podľa Gimlinových slov to nevyzeralo ako medveď, pretože celý svoj život prežil v lese.

Toto nepolapiteľné, možno fiktívne, zviera má množstvo rôznych mien – Bigfoot,  Sasquatch, Yowie, Skunk Ape, Yayali – a po celé stáročia ho ľudia pozorovali. Mnohými domorodými americkými kmeňmi sa tradovali ústne legendy, ktoré hovoria o tom, že po lesoch kontinentu sa potuluje stvorenie primáta. V týchto príbehoch sú niekedy zvieratá viac podobné ľudom, inokedy znova opiciam.

Bigfoot

V mytológii kmeňa Kwakiutl, ktorý kedysi obýval západné pobrežie Britskej Kolumbie, je Dzunukwa veľká a chlpatá žena, ktorá žije hlboko v hornatých lesoch. Podľa legendy trávi väčšinu času ochranou svojich detí a spánkom, preto ju vidia len zriedka. V skutočnosti názov Sasquatch pochádza z Halkomelem, jazyka, ktorým hovorí niekoľko kmeňov prvého národa, ktoré okupovali horný severozápad.

V Kalifornii sa nachádzajú sto rokov staré piktogramy, ktoré nakreslili Yokutsi a ktoré zobrazujú rodinu obrovských stvorení s dlhými vlasmi. Obrázok zvaný Mayak datat naozaj pripomína všeobecnú víziu Bigfoota-a.

Bigfoot

Domorodí Američania neboli jediní, ktorí videli toto chlpaté zviera potulovať sa po krajine. Noviny z  19. a začiatku 20. storočia mali sekcie venované baníkom, pastierom, zlatokopom a lesníkom, ktorí tvrdili, že videli divých a opičích mužov.

 

Zdroj: popularmechanics topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov