Zaujímavosti

Z bratislavského letiska konečne zmizne havarované lietadlo


videní: 4.4K

Dlhých sedem rokov trvalo letisku M. R. Štefánika v Bratislave vyriešiť, čo so žltým Airbusom. Havarované lietadlo zmizne.

Spomínaš si ešte na hektické novembrové ráno v roku 2012 na bratislavskom letisku? Lietadlo nadnárodnej spoločnosti DHL, ktoré pre nich prevádzkovala spoločnosť ACL, vtedy o 5.25 dosadlo nečakane tvrdo. Porucha podvozku spôsobila, že dopravný Airbus A300B4 následne vybočil z pristávacej plochy a skončil “na nose” mimo dráhy.

Traja členovia posádky sa vtedy našťastie nezranili. Do záchrannej akcie boli následne nasadené azda všetky dostupné zložky zo Slovenska, Českej republiky a Rakúska. Na celý proces dohliadal majiteľ lietadla, prevádzkovateľ letu, ale aj naše vládne zložky.

havarované lietadlo

Rozruch ale vyvolali najmä informácie o možnej preprave rádioaktívneho materiálu, ktorý sa nachádzal v kontajneroch. Spoločnosť v tom čase priznala, že obsahom zásielok je zdravotnícky materiál používajúci sa v röntgenových zariadeniach s prítomnosťou spomínaných látok.

Vzhľadom na charakter časti nákladu boli preto okrem letiskových a mestských zložiek prizvaní na miesto činu aj vedúci hygienik z Ministerstva dopravy a odborníci z firmy Javys, ktorí mali zistiť “zvýšené hodnoty radiácie v okolí nákladu, ale v rámci bezpečnostných noriem,” povedal vtedy hovorca Ministerstva dopravy Martin Kóňa.

havarované lietadlo

Havarované lietadlo ale stálo od tej doby na bratislavskom letisku skoro 7 rokov.  Počas tejto doby z neho zmizol nápis DHL a stalo sa majetkom letiskovej spoločnosti za symbolické 1 euro. Malo byť využívané pre nácvik mimoriadnych situácií pre zložky záchranného integrovaného systému a pre posádky lietadiel. Kvôli poškodeniam sa ale táto možnosť nikdy nevyužila.

Žltý Airbus je na letisku tak dlho, že ho môžeš nájsť aj na satelitných snímkach. V blízkej dobe by sa ale mal pohľad na pristávaciu dráhu zmeniť. Lietadlo bude v dohľadnom čase postupne rozoberané a likvidované. Všetko by malo prebiehať ekologickou formou, ako sa to píše aj v zmluve s dodávateľom.

havarované lietadlo

Firma bude Airbus rozkladať pomocou pálenia, pričom chcú začať jeho zadnou časťou. Zmluva uzavretá medzi letiskom a dodávateľom platí do 30. júna tohto roka. Dodávateľ ale predpokladá, že vrak zmizne z letiska v priebehu tridsiatich dní.

 

Zdroj: sme.sk | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov