Zaujímavosti

Pseudopriateľstvo Čínskej ľudovej republiky a Sovietskeho zväzu

Pseudopriateľstvo Čínskej ľudovej republiky a Sovietskeho zväzu

videní: 1.7K

Myšlienka svetovej proletárskej revolúcie sa stala ako tak reálnou. Začala sa ohromujúco napĺňať. K socializmu smelo vykročila najľudnatejšia krajina na svete. Čosi tam však škrípalo, Mao Ce-tung mal pochopiteľne výhrady. Pozrime sa, čo sa v Číne v daných rokoch dialo a aké vzťahy panovali medzi Čínou a Svietskym zväzom.

Radosť bola obrovská. Keď od roku 1949 vznikla Čínska ľudová republika, vykročili dve obrovské komunistické ríše bok po boku s cieľom zmeniť budúcnosť. Imperialisti, traste sa! Vašej rozprávke sa blíži koniec. Nad svetom zaveje červená zástava. Zástupcovia jednej i druhej krajiny spievali nekonečná chválospevy na svoje nekonečné priateľstvo. Bolo to však pseudopriateľstvo – všetko len na oko. Podobne, ako aj mnoho ďalších vecí v komunizme.

Mao Ce-tung, vodca čínskeho ľudu, Stalina i obdivoval i nenávidel. Obdivoval ho predovšetkým ako veľkého vodcu, veľkú osobnosť a spasiteľa svojhu ľudu. Mal však aj dôvody na to, aby Stalina nekonečne nenávidel. Nenávisť sa rodila v roku 1924, keď Komunistická internacionála prikázala čínskym komunistom spojiť sa so svojimi protivníkmi, kuominantom, a vytvoriť spoločnú vládu. To sa síce podarilo, ale v roku 1927 sa Čankajšek obrátil proti nej a začal komunistov prenasledoovať. Kto bol za tým? Predsa Stalin.

Stalin a Kominterna naliehali, aby čínski komunisti preniesli ohnisko revolučného boja z dedín do miest. To sa im stalo takmer osudné. Mao obviňoval Stalina aj z podlizovania sa Američanom za druhej svetovej vojny. Čínskym súdruhom totiž navrhol, aby zbrane odovzdali vláde. Podobne to urobili francúzski, talianski a grécki komunisti. Mao to však odmietol.

Ešte pred vznikom Čínskej ľudovej republiky sa nazbierala kopa nenávisti. A to na oboch stranách. Ako je možné, že Mao nepočúva Stalina? Na také niečo predsa vodca svetového proletariátu nebol absolútne zvyknutý. Stačilo mu mrsknúť fúzmi a východoeurópski vazali stáli v pozore. Čínski nacionalisti a komunisti dlhé roky bojovali proti sebe. Je ohromujúce, že bez toho, aby čínskym pomáhali sovietski. Nedodali im ani jediný náboj, ani jedinú zbraň. Nepomáhali ani neskôr.

Krátko po vzniku Čínskej ľudovej republiky sa Mao vybral do Moskvy. Stalin ho však neprijal. Celé dva mesiace. Mao pochopil, v akej situácii sa nachádza. Sovietsky zväz bol na oko veľkým bratom. Bratstvo skončilo v roku 1969 keď na ich spoločnej hranici zazneli prvé výstrely.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov