Zaujímavosti

Odpoveď na otázku, prečo bežné veci vyzerajú, ako vyzerajú

odpoveď

videní: 2.0K

Deti sú naozaj najzvedavejšie stvorenia na svete a zaujíma ich aj to, ako fungujú bežné veci. Podľa psychológa Harvardskej univerzity Paula Harrisa sa deti vo veku od 2 do 5 rokov pýtajú okolo 40 tisíc otázok. Potom starneme a už sa toľko nepýtame, prečo je obloha modrá a mlieko je biele. Aj napriek tomu sa však v našom živote nájdu otázky, ktoré zostali nezodpovedané. Dnes ti na ne ponúkame odpoveď a možno ťa naozaj prekvapí…

 Prečo sú námornícke nohavice rozšírené?

8 dôvodov, prečo bežné veci vyzerajú tak, ako fungujú

Rozšírené nohavice boli prvýkrát opísané v roku 1813 ako súčasť námorníckej uniformy. Vedci tvrdia, že ich tvar bol významný. Nohavice sa dajú ľahko zdvihnúť a zvinúť, čo umožňuje námorníkom umytie paluby. A čo viac, keď sa loď priblížila k pobrežiu, námorníci mohli vystúpiť a stále si udržiavať svoje nohavice suché.

Námorníkom taktiež hrozilo riziko pádu do vody a tvar nohavíc im umožnil rýchlo ich vyzliecť. Dokonca nemuseli vyzuť ani topánky.

Tu je odpoveď na otázku, prečo sú londýnske telefónne budky červené?

8 dôvodov, prečo bežné veci vyzerajú tak, ako fungujú

Prvé telefónne budky sa objavili v Londýne v roku 1920. Boli vyrobené z betónu, takže boli sivej farby a dvere mali červené.

V roku 1924 sa konala súťaž o návrh nového telefónneho stánku a túto súťaž vyhral Giles Gilbert Scott . Jeho projekt sa však trochu zmenil: kabíny boli vyrobené zo železa a farba sa zmenila zo sivej na červenú, aby ľudia mohli skôr uvidieť telefónne budky na uliciach.

Neskôr sa táto farba stala skutočne užitočnou kvôli londýnskej hmle (vrátane smogu z priemyselných podnikov).

Prečo sú kľučky na verejných miestach vyrobené z mosadze?

8 dôvodov, prečo bežné veci vyzerajú tak, ako fungujú

Tu je odpoveď: Ide o to, že ióny niektorých kovov (striebro, ortuť, zinok, meď, olovo, zlato a niektoré ďalšie) majú niečo, čo sa nazýva oligodynamický účinok: majú odolnosť voči plesniam, vírusom a iným mikroorganizmom. To je dôvod, prečo sa kľučky dverí, ktoré sú vyrobené z mosadze (zliatina medi a zinku), dajú veľmi ľahko čistiť a zostanú bez choroboplodných zárodkov, dokonca aj na verejných miestach.

Prečo sú námornícke tričká pruhované?

8 dôvodov, prečo bežné veci vyzerajú tak, ako fungujú

Nosenie pruhovaného oblečenia bolo pre námorníkov spočiatku neprijateľné. Toto oblečenie mali iba väzni a chorí ľudia.

V roku 1858 povolil Napoleon nosiť pruhované košele v námorníctve. Hovorí sa, že pruhy pomôžu identifikovať osobu na palube a pomôžu nájsť osobu, ak spadne do vody. Mimochodom, prvé plavky boli tiež pruhované.

Odpoveď na otázku, prečo futbaloví rozhodcovia používajú žlté a červené karty?

8 dôvodov, prečo bežné veci vyzerajú tak, ako fungujú

V roku 1966, počas zápasu medzi Argentínou a Anglickom, z dôvodu jazykovej bariéry, argentínsky futbalista Antonio Rattin nerozumel (alebo nechcel rozumieť) slovám nemeckého rozhodcu Rudolfa Kreitleina. Potom bol hráč odstránený z ihriska – bol preč asi 9 minút. Anglickí hráči tiež nemohli pochopiť niektoré varovania a ľudia nevedeli zistiť, čo sa deje na ihrisku.

Po tejto nehode vedúci svetového pohára Ken Aston vytvoril jasnejší systém trestov a navrhol použiť červené a žlté karty.

Odkiaľ pochádzajú vrecká na rukávoch búnd?

8 dôvodov, prečo bežné veci vyzerajú tak, ako fungujú

V roku 1955 bola vyrobená bunda MA-1. Je to predchodca moderných leteckých búnd. Spočiatku boli určené pre pilotov ťažkých bombardérov.

Dizajnéri dodali bundu so „servisným“ vreckom na rukáve, ktoré sa pilotom páčilo. Bolo tiež užitočné, pretože tam mohli dať svoje kľúče alebo cigaretovú krabičku (preto sa vrecko nazývalo aj „vrecko na cigaretu“).

Prečo ma trenčkot popruhy na ramenách?

8 dôvodov, prečo bežné veci vyzerajú tak, ako fungujú

Trenčkot sa objavil v roku 1901 ako alternatíva k ťažkým kabátom vojakov. Niektoré podrobnosti mali praktické využitie.

Preto bol navrhnutý tak, aby chránil vojaka na pleciach pred odieraním popruhu pušky.

Moderné zákopové plášte majú často ramenné výstupky. Spočiatku bolo ich úlohou zabrániť skĺznutiu popruhu tašky s nábojmi a zabrániť škrabancom. Pretože puška bola nosená na jednom a tom istom ramene, mal trenčkot spočiatku iba jedno pútko na ramene.

Prečo sú v pánskej obuvi otvory?

8 dôvodov, prečo bežné veci vyzerajú tak, ako fungujú

Pevná topánka, ktorá je perforovaná, bola prvýkrát použitá írskymi a škótskymi chovateľmi hovädzieho dobytka v 17. storočí. Pracovali na močiaroch, takže si v topánkach urobili malé diery, aby rýchlejšie uschli.

Neskôr sa tieto perforácie stali ozdobnými prvkami a medzi šľachtou sa stali obľúbenou obuvou. Mimochodom, tieto topánky sa nosili na vidieku a považovali sa za neformálne. Vďaka  Edwardovi VII. ich začali ľudia nosiť všade. Kráľ ich rád nosil pri hraní golfu a trávení času v meste.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov