Zaujímavosti

Alexander Veľký: 5 zaujímavostí, ktoré si pravdepodobne nevedel

Alexander Veľký: 5 zaujímavostí, ktoré si pravdepodobne nevedel

videní: 8.7K

Macedónskeho vojvodcu, kráľa a dobyvateľa menom Alexander Veľký ti pravdepodobne nemusíme predstavovať. Narodil sa v roku 356 pred našim letopočtom a zomrel v perzskom kráľovskom meste Babylon. Pozrime sa na päť faktov o tomto úspešnom mužovi, ktorý si zaslúžil prívlastok Veľký, o ktorých si pravdepodobne nevedel.

1. Alexander Veľký a zlomený nos

Porušený nos – počas svojho pobytu v Alexandrii, si Octavian (neskôr rímsky cisár Augustus) zaumienil, že chce vidieť hrob Alexandra Veľkého. Zaviedli ho do pohrebného chrámu a ukázali mu mumifikované telo slávneho kráľa. Riman sa k nemu priblížil, aby sa dotkol hlavy. Stala sa však nehoda a podarilo sa mu odlomiť Alexandrovi kúsok z nosa. Octavian sa ho chcel dotknúť, pretože ako Riman veril, že naňho prejde časť slávy Alexandra Veľkého.

 

2. Tajomná hrobka

Od dotyku Octaviana chýba Alexandrovi časť nosa. Nepoznáme však miesto, kde ležia jeho pozostatky. Chýbajúca časť nosa by však v prípade identifikácie zahrala jeden z rozhodujúcich poznávacích znakov. Napriek intenzívnym výskumom sa však dodnes hrob Alexandra Veľkého nepodarilo objaviť. Zápisy hovoria jasne – jeho hrob má byť v Alexandrii. Tá je dnes miliónovým mestom a od základov sa prestavala.

 

3. Skon

Alexander zomrel 10. júla 232 pred našim letopočtom ako 32-ročný. Nezomrel však tam, kde má byť jeho hrob – teda v Alexandrii. Zomrel v Babylone, v krajine medzi riekami Eufrat a Tigris. Práve Babylon si Alexander Veľký ešte pred smrťou vyhliadol ako centrum svojej ríše. Ríša v čase smrti siahala od Egypta až po Indiu. Jeho bojové nasadenie si však vyžiadalo krutú daň – zomrel v ťažkej chorobe.

 

4. Pocta

Trvalo dva roky, kým mŕtveho kráľa previezli do Egypta. Kráľ spočíval v zlatom sarkofágu. Nad vozom prevážajúcim bezduché telo Alexandra natiahli baldachýn, ktorý bol posiaty drahokamami. Mal pripomínať oblohu. V sprievode sa nachádzali aj obrazy, na ktorých boli zachytené víťazné boje Alexandra Veľkého.

 

5. Mýty

Po smrti Alexandra Veľkého sa strhol boj o jeho telo. Jeho nasledovníci verili, že ten, kto má telo Alexandra, má oprávnenie vládnuť. Tela sa zmocnil Ptolemaios. Rozhodol sa vziať telo do Egypta. Myslel si, že pomocou neho tam vybuduje pevnú osobnú základňu a telo Alexandra bude slúžiť ako jeho tichý súhlas a posvätenie úmyslov Ptolemaia samotným Alexandrom Veľkým.

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: Berthold Werner, CC BY-SA 3.0, Link

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov