Zaujímavosti

Farba očí: Aká je tá najvzácnejšia farba očí na svete?

farba očí

videní: 402

Farba očí: Aká je tá najvzácnejšia farba očí na svete? Čo určuje odtieň vašich očí? Odborníci sa zaoberajú najvzácnejšou farbou očí na svete – a genetikou, ktorá za ňou stojí.

Hovorí sa, že naše oči sú zrkadlom našej duše, preto je logické, že ich farba je často romantizovaná. Van Morrison básnil o hnedookom dievčati, zatiaľ čo Eric Clapton spieval o žene, ktorá “urobila moje modré oči modrými”. Je výraznou súčasťou vašich čŕt, ktorá je pre vás jedinečná. V skutočnosti neexistujú dvaja ľudia na svete, ktorí by mali rovnakú farbu očí. A ak ste niekedy premýšľali, aká je tá najvzácnejšia, nie ste sami.

Podobne ako určenie najvzácnejšieho typu osobnosti alebo najvzácnejšej kombinácie vlasov a očí, aj farba očí je komplikovaná. Hoci genetika zohráva úlohu vo všetkých uvedených prípadoch, jeden gén má obzvlášť veľký podiel na určovaní farby očí. A tu je zaujímavý fakt: Pokiaľ ide o najvzácnejšiu farbu očí na svete (spoiler, nie sú to modré oči), majú ju len asi 2 % populácie – rovnaké percento ryšavých ľudí na celom svete.

Farba očí: Aká je tá najvzácnejšia farba očí na svete?

Podľa Americkej oftalmologickej akadémie (AAO) je zelená najvzácnejšou farbou očí na svete – len 2 % svetovej populácie (a menej ako jeden z desiatich Američanov) má zelené oči.

Aká je najčastejšia farba očí?

Pokiaľ ide o najčastejšiu farbu očí na svete, prvenstvo patrí hnedým očiam. AAO uvádza, že až 79 % ľudí na celom svete má nejakú variantu hnedých očí a v USA má hnedé oči takmer polovica (45 %) populácie. V skutočnosti ide o dedičnú vlastnosť, ktorá siaha až k našim dávnym predkom – približne pred 10 000 rokmi mal každý človek na svete hnedé oči, uvádza AAO.

Nie všetky hnedé oči sú však rovnaké. “Farba očí je pre každého jedinečná a žiadne hnedé oko nevyzerá ako iné,” hovorí doktorka Purnima Patel, klinická hovorkyňa AAO a zakladateľka spoločnosti Ophthalmology and Retina Associates of Georgia.

Aké bežné sú iné farby očí?

Modré oči sú ďalšou najobľúbenejšou farbou očí, ale sú novším evolučným javom, hovorí doktorka Patel. Približne 27 % Američanov má modré oči, uvádza AAO, čo je pravdepodobne spôsobené prisťahovalectvom z Nemecka, Škandinávie, Anglicka, Írska a východnej Európy. A tu je jedna vec: všetci s modrými očami majú v skutočnosti jedného spoločného predka. Prvý pár modrookých detí bol genetickou náhodou, ktorá sa prenášala ďalej a ďalej.

Druhou najvzácnejšou farbou očí je oriešková, zmes hnedej a zelenej so zlatými škvrnami. Približne 18 % Američanov má orieškové oči, v porovnaní s približne 5 % svetovej populácie. A hoci sú fialové oči vzácnosťou, v skutočnosti ide len o modrý odtieň, pričom svetlo sa odráža od okolia a mení oči na fialové.

Čo určuje farbu očí?

Stručne povedané, farbu očí určuje melanín, ktorý vytvára pigmentáciu vlasov, očí a kože.

Farebná časť oka, známa ako dúhovka, sa skladá z dvoch vrstiev: epitelu v zadnej časti a strómy v prednej časti. Tenký epitel obsahuje čiernohnedé pigmenty, zatiaľ čo stróma má rôzne množstvo pigmentu nazývaného melanín. Farba oka priamo súvisí s množstvom melanínu nachádzajúceho sa v stróme. “Ľudia s hnedými očami majú v dúhovke veľa melanínu, zatiaľ čo ľudia s modrými očami ho majú oveľa menej,” hovorí doktorka Yuna Rapoport, oftalmologička z New Yorku.

Dúhovka obklopuje zrenicu a pomáha kontrolovať, koľko svetla sa dostane do oka. Svetlo sa od tohto melanínu odráža rôznymi spôsobmi a vytvára ilúziu rôznych odtieňov, hovorí Dr. Patel. Vďaka rozdielom v melaníne je farba očí rôznorodá, od veľmi svetlomodrej až po veľmi tmavohnedú. Napríklad zelené dúhovky (najvzácnejšia farba očí) majú menej melanínu ako hnedé oči, ale viac ako modré oči. “Hnedá farba je na jednom konci, modrá na druhom a oriešková a zelená sú medzi nimi,” hovorí Dr. Patel. To tiež znamená, že hnedá farba je dominantná a modrá najmenej dominantná, čo sa nazýva aj recesívna.

Melanín plní aj dôležitú funkciu: chráni vaše oči. “Melanín zabraňuje tomu, aby sa škodlivé slnečné lúče dostali do očí a spôsobili sivý zákal,” hovorí doktor Patel. “Čím viac melanínu máte v očiach, tým je riziko menšie.” To znamená, že ľudia s hnedými očami môžu mať menšiu pravdepodobnosť vzniku sivého zákalu alebo poškodenia očí spôsobeného slnkom ako ich modrookí kolegovia.

 

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov