Zaujímavosti

8 znakov, že tvoje telo zúfalo potrebuje vitamín D

vitamín

videní: 723

Vitamín D je vitamín rozpustný v tukoch, ktorý výrazne ovplyvňuje procesy v našom tele: od zabezpečenia dodávania vápnika do kostí až po posilňovanie imunitného systému. Zvyčajne ho prijímame z potravín, ale aj slnečných lúčov. Ako teda poznať, že tvoje telo ho má nedostatok?

1. Nadmerné potenie hlavy

black-white-3581502_1280

Existuje množstvo príznakov, ktoré môžu naznačovať, že hladina vitamínu D v tvojom tele je nízka. Vedecká literatúra opisuje nadmerné potenie novorodencov ako jeden z prvých príznakov nedostatku tohto vitamínu. Jedným z najzreteľnejších príznakov nedostatku u dospelých je nadmerné potenie hlavy v porovnaní so zvyškom tela.

2. Depresia a úzkosť

8 znakov, že tvoje telo zúfalo potrebuje vitamín D

Vitamín D je jedinečný vitamín, ktorý ovplyvňuje mnohé časti nášho tela vrátane mozgu. Pri vstrebávaní vitamínu D sa uvoľňujú neurotransmitery ako dopamín a serotonín, ktoré ovplyvňujú fungovanie mozgu. Podľa vedcov môže nedostatok vitamínu D viesť k úzkosti, depresii a dokonca môže súvisieť s duševnými chorobami vrátane schizofrénie.

3. Vypadávanie vlasov

hair-248049_1280

Existuje veľa faktorov, ktoré môžu vyvolať vypadávanie vlasov a nedostatok vitamínu D je jedným z nich. Nedostatok tohto vitamínu môže viesť k narušeniu procesu obnovovania vlasov, čo môže viesť k rednutiu až vypadávaniu vlasov. Vitamín D je neoddeliteľnou súčasťou procesu rastu vlasov a často sa používa ako doplnok liečby zameranej na nadmerné vypadávanie vlasov.

4. Pomalé hojenie rán

wound-106374_1280

Štúdia ukázala, že 12-týždňové užívanie doplnkov vitamínu D viedlo k významnému zníženiu rán u pacientov s diabetickými vredmi na nohách. Vedci sa domnievajú, že vitamín D má pozitívny vplyv na stabilizáciu hladín glukózy v krvi a cholesterolu u pacientov, ktorí boli predmetom výskumu.

Ak sa tvoje rany hoja pomaly (najmä ak trpíš cukrovkou), dávaj si pozor na hladinu vitamínu D v tvojom tele.

 

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov