Zaujímavosti

7 divov starovekého sveta: Ako vyzerali v čase svojej najväčšej slávy?

7 divov

videní: 1.7K

Čo spravíš ako prvé pri plánovaní výletu? Šup na TripAdvisor alebo jednu z tisíciek ďalších webových stránok, ktoré radia, čo si určite nenechať ujsť v tej-ktorej destinácii. Pred érou internetu museli ľudia objavovať pamiatky priamo na mieste. Turisti minulosti sa museli obracať na odborné rady. A tak nejako vznikol zoznam 7 divov starovekého sveta.

Zoznam najväčších príkladov ľudskej vynaliezavosti, pozoruhodnej architektúry a geniálneho inžinierstva pochádza z 1. – 2. storočia pred naším letopočtom. Medzi prispievateľov do zoznamu klasického staroveku patria Philo Byzancie, Herodotus, Callimachus z Kyrény a Antipater Sidon. Ale ak sa rozhodneš založiť svoje dovolenkové plány na tomto ikonickom zozname, pravdepodobne budeš sklamaný, pretože z pôvodných 7 divov starovekého sveta sa dodnes zachoval len jediný – pyramída v Gíze.

Aj keď sa väčšina divov rozpadla, ešte stále inšpirujú umelcov, aby využili svoju predstavivosť a vdýchli život nehmotným reliktom prvých civilizácií našej planéty. Budget Direct sa rozhodol dať možnosť milovníkom modernej kultúry navštíviť majestátne starobylé stavby prostredníctvom série fotorealistických 3D vizualizácií. Po dôkladnom výskume uzrelo svetlo sveta výnimočné dielo architektonického dizajnérskeho dua Keremcana Kirilmaza a Erdema Batirbeka.

„Naším cieľom bolo inšpirovať ľudí, aby znovu objavili dávno zabudnuté zázraky antického sveta. Naším cieľom je podnietiť zvedavosť turistov a používateľov internetu a ukázať im zabudnuté oblasti sveta. Naše zameranie bolo priviesť tieto relikvie k životu, aby čitatelia mohli získať lepší pocit z toho, ako skutočne vyzerali v časoch ich najväčšej slávy. Výsledkom je sedem rekonštrukcií,“ povedali autori projektu.

1. Rodoský kolos

Sochu Hélia na ostrove Rodos postavili obyvatelia v roku 304 pred našim letopočtom z vďaky Héliovi za pomoc pri obrane pred inváziou. Socha bola vyrobená z bronzu a bola vysoká 37 metrov. Niektorí historici tvrdia, že socha mala nohy rozkročené a lode plávajúce do prístavu plávali pod ňou. Kolos nanešťastie zničilo zemetrasenie a jeho skazu dokonali v roku 653 islamské vojská, ktoré zvyšky Kolosu odviezli a pravdepodobne roztavili.

2. Pyramída v Gize

Egyptské pyramídy sú jediným z pôvodných siedmich divov starovekého sveta, ktorý sa zachoval dodnes. Zároveň sú aj divom najstarším. Starovekí Egypťania ich postavili pred viac ako 5000 rokmi. Pyramídy slúžili ako hrobky faraónov starovekého Egypta. Cheopsova pyramída, tiež známa aj ako Veľká pyramída v Gíze, je najznámejšia a zároveň najväčšia – vysoká je až 137 metrov.

3. Semiramidine visuté záhrady

Visuté záhrady kráľovnej Semiramis v Babylone boli sériou arkádovitých terás postavených do tvaru pyramídy. Na ich zavlažovanie sa čerpala voda z neďalekej historickej rieky Eufrat. Záhrady predstavovali zelenú oázu uprostred inak horúcej púšte. Jedna povesť tvrdí, že ich dala postaviť kráľovná Semiramis, podľa inej ich dal postaviť kráľ Nebukadnesar II. pre svoju manželku Amytis okolo roku 600 pred Kr.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov