TOP 10

TOP 10 pre kĺby: Čo robiť, keď začínajú bolieť?

kĺby

videní: 536

Choroba, ktorá spôsobujú zápal, opuch a bolesť kĺbov, sa nazýva artritída . Existuje 100 rôznych typov, hoci najbežnejšou je osteoartritída. V tomto prípade vrstva chrupavky, ktorá lemuje kosti, degeneruje, čo spôsobuje opuch, stuhnutosť a bolesť. Bez lekárskych ošetrení môžu domáce prostriedky spojené so zmenou životného štýlu pomôcť zmierniť príznaky a progresiu choroby. Ak ťa bolia kĺby alebo máš nábeh na artritídu, môžu ti pomôcť nasledujúce tipy.

10. Zmeň stravu

Západná strava bohatá na tuky, cukry a rafinovanú múku spôsobuje priepustnosť čriev. To znamená, že sliznica čreva umožňuje prenikaniu škodlivých baktérií do krvi.

Telo vytvára imunitnú odpoveď, aby sa bránilo neúmyselným útokom na svoje vlastné tkanivá. To je jedna z hlavných príčin artritídy. Na zmiernenie bolesti kĺbov je vhodné úplne zmeniť spôsob stravovania. Poškodenie čriev sa upraví, keď je strava bohatá na zeleninu, ovocie, strukoviny a obilniny.

Vyvarujte sa čo najviac mliečnym výrobkom a spracovaným mäsovým výrobkom, ako aj jedlám s lepkom. Zdravá prírodná strava poskytuje enzýmy, ktoré pôsobia proti zápalom a znižujú bolesť kĺbov.

9. Maj pod kontrolou svoju telesnú hmotnosť

Arthritis Foundation uvádza, že každý kilogram telesnej hmotnosti sa násobí trikrát v kolenách, a šesťkrát v kĺboch. Toto mimoriadne namáhanie kĺbov spôsobuje, že sa chrupavka ľahšie rozkladá, čím sa zhoršujú príznaky artritídy. Udržiavanie primeranej hmotnosti zmierňuje tlak na kĺby, zmierňuje tuhosť a bolesť.

8. Používaj horúce a studené obklady

Podľa jednej štúdie je použitie chladu alebo tepla prospešné pri zmiernení zápalu a bolesti spôsobenej artritídou. Teplo uľahčuje pohyb, zatiaľ čo za chlad uvoľňuje endorfíny, ktoré vytvárajú pocit pohody.

Zároveň teplota znižuje nervovú reakciu a zmierňuje bolesť. Obkladové vankúšiky sa môžu vyrábať doma pomocou bavlnenej látky naplnenej kukuričnými zrnami, strukovinami, ovsom alebo ryžou, ktoré udržiavajú svoju teplotu po dlhú dobu.

Potom môžeš vankúšik zahrievať v mikrovlnnej rúre alebo peci po dobu niekoľkých minút a ochladzovať v chladničke. Aplikácia tepla by nemala presiahnuť 20 minút, zatiaľ čo chlad by sa mal aplikovať 10 minút.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov