Zaujímavosti

Zaujímavé historické fakty, ktoré vás nadchnú

historické fakty

videní: 2.1K

Zaujímavé historické fakty, ktoré vás nadchnú: Aké najväčšie škody môže spôsobiť jeden požiar? Odpoveď na túto otázku našiel jeden pekár, keď požiar jeho obchodu zničil tretinu Londýna a zmenil chod dejín mesta. A prečo armáda počas 2. svetovej vojny najímala umelcov, dizajnérov a kúzelníkov? Bola to jedna z najväčších podvodných operácií, pri ktorej sa vytvorila celá armáda duchov, aby oklamala Nemcov.

História je plná momentov, ktoré zmenia váš pohľad na svet. Zozbierali sme niektoré časti histórie, o ktorých väčšina ľudí nevie. Dúfame, že sa vám tieto historické fakty budú páčiť. Samozrejme to nie sú všetky zaujímavé historické fakty, no snažili sme sa vybrať tie najlepšie z najlepších.

Zaujímavé historické fakty, ktoré vás nadchnú

Prvá počítačová chyba

Môžem vám zaručiť, že ste takúto počítačovú chybu ešte nikdy nemali. A to preto, že nemá nič spoločné so softvérom. Keď v roku 1947 skupina počítačových vedcov otvorila svoj počítač, aby zistila, prečo nefunguje správne, našla chybu, a to skutočnú.

Vo vnútri sa nachádzala moľa, ktorá sa nejakým spôsobom dostala do elektrických komponentov počítača a spôsobovala rôzne problémy. Tím to tak pobavilo, že si moľu prilepili na poznámky s nápisom: “Prvý skutočný prípad nájdenej chyby”.

Falošný Paríž

Medzi ďalšie historické fakty patrí tzv. falošný Paríž. Počas leteckej kampane 1. svetovej vojny bolo Francúzsko prvýkrát bombardované zhora. Hlavné mesto krajiny, Paríž, sa cítilo obzvlášť zraniteľné. A keďže v ňom žilo 2,7 milióna ľudí, Francúzi sa zúfalo snažili odvrátiť pozornosť od tohto ikonického mesta. Jednu z najškandalóznejších metód navrhol muž menom Fernand Jacopozzi. Jeho nápadom bolo postaviť “Paríž ako návnadu”, ktorá by mohla oklamať niektorých nemeckých pilotov, aby bombardovali prázdne mesto.

Pred časmi GPS to malo potenciál zachrániť životy. 24 kilometrov od skutočného Paríža boli postavené ulice, prázdne stavby, pouličné osvetlenie a napodobeniny ikonickej architektúry, ako napríklad Víťazný oblúk. Dokončená bola len jedna zóna a nie je jasné, aká bola účinná, ale ukazuje, ako zúfalo sa armáda snažila vyhnúť obetiam.

 

Renesančná tlačiareň

Najväčšou informačnou revolúciou pred internetom bola tlačiareň. Johannes Gutenberg bol človek, ktorý toto zariadenie vynašiel v polovici 15. storočia. Gutenbergov stroj nanášal atrament na olejovej báze na ľahko usporiadateľné kovové formy na písmená a až potom sa pritlačil kus papiera, aby sa odtlačilo.

Hoci si to stále vyžadovalo ťažkú prácu, tento postup sa stal mechanickým, efektívnym a oveľa lacnejším, čo umožnilo masovú výrobu kníh a brožúr pre verejnosť. To bol hlavný faktor reformácie a zmeny viery počas renesancie. Nasleduje naša pätica: Rímsky múr v Londýne, ktorý je viditeľný dodnes, prečo americkí piloti bojovali za Číňanov a ako armáda využívala umelcov a kúzelníkov počas 2. svetovej vojny.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov