TOP 10

Veci, o ktorých ste doteraz nevedeli, čo sú zač

veci

videní: 2.3K

Veci, o ktorých ste doteraz nevedeli, čo sú zač: Prečo majú okná áut v rohu zvláštne čierne bodkované vzory? Možno ste si ich nevšimli, ale teraz si ich všimnete. Sú tam preto, aby zakryli obrovský čierny pruh, ktorý drží celé lepidlo na okne.

A počuli ste niekedy o xenoglosii? Je to zvláštny jav, keď niekto dokáže hovoriť druhým jazykom, o ktorom nikdy nevedel. Ale je to skutočné? Od červov požierajúcich kosti až po rastliny, ktoré sa vôbec nedotýkajú zeme, tu sú veci, o ktorých ste nevedeli, čo sú zač!

Veci, o ktorých ste doteraz nevedeli, čo sú zač

Kladkový nerv

Od hlavy cez krk a trup vedie 12 lebečných nervov. Hoci sú všetky dôležité a majú rôzne funkcie, číslo 4 má veľmi špecifickú úlohu. Nazýva sa “kladkový nerv” a dáva vám silu pohybovať a otáčať okom.

Funguje ako kladkový systém, ovláda tzv. horný šikmý sval a umožňuje vám zaostriť oko nadol alebo do strán.

Nurdle

Možno to znie ako smiešne slovo, ale “nurdle” majú vo svete vážnu úlohu. Sú to drobné plastové granulky s veľkosťou len 5 milimetrov, ktoré sa používajú na výrobu väčších plastových výrobkov. Každý rok sa vytvoria bilióny týchto nurdlov pre milióny plastových výrobkov, ktoré svet používa.

Okrem obrovského množstva ropy, ktoré sa spotrebuje na výrobu, nurdle končia aj v oceáne – a to v obrovskom množstve. Dosť na to, aby vážili približne 200 000 metrických ton. Pre kontext, to je viac ako štvornásobok hmotnosti najväčšej ropnej plošiny na svete. Nurdle sa rozkladajú až tisíc rokov.

 

Chalaza

Chcete vedieť, aké čerstvé je vajce? Všetko závisí od toho, koľko je v ňom “chalázy”. Ide o časti vajca, ktoré udržiavajú žĺtok v správnej polohe a spájajú membránu škrupiny so žĺtkom. Vyzerajú ako svetlejšia farba ako žĺtok a majú vláknitú konzistenciu.

Ak sú väčšie a viditeľnejšie, znamená to, že vajce je čerstvé. Nenechajte si ujsť náš top 5: od stavu, vďaka ktorému sa človek spontánne naučí druhý jazyk, až po revolučný stroj na výrobu ľadu!

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov