TOP 10

Psychologické fakty, ktoré vám zaručene vyrazia dych

psychologické fakty

videní: 1.1K

Psychologické fakty, ktoré vám zaručene vyrazia dych: Cítili ste niekedy silné nutkanie porušiť pravidlá, ale neviete prečo? Je to kvôli javu, ktorý sa nazýva “reaktivita”. Keď nám niekto zoberie slobodu, prirodzene chceme nájsť spôsob, ako si opäť zabezpečiť kontrolu.

Alebo ste sa niekedy zamýšľali nad tým, prečo sú niektorí ľudia sarkastickejší ako iní? Je to niečo viac než len osobné preferencie. Sarkazmus je v skutočnosti silným ukazovateľom zdravého, zrelého mozgu. Na jeho spracovanie je potrebná väčšia mozgová aktivita.

 

 

Náš mozog nás núti robiť veci, nad ktorými sa nikdy nezamýšľame. Pochopenie psychológie, ktorá sa za nimi skrýva, vám však môže poskytnúť väčšiu kontrolu. Od toho, ako odhadnúť úroveň empatie niekoho, až po jednoduchý trik, ktorý preukázateľne pomáha motivovať, sme len pre vás zozbierali niektoré z najzaujímavejších výskumov v tejto oblasti.

Psychologické fakty, ktoré vám zaručene vyrazia dych

Sarkazmus je znakom zdravého mozgu

Sarkazmus je znakom silného a zdravého mozgu, pretože vyžaduje veľa duševnej sily. Tento druh humoru musí prejsť niekoľkými krokmi, aby sa skonštruoval alebo interpretoval, čím sa aktivuje vyššia úroveň aktivity v častiach mozgu, ktoré spracúvajú jazyk. Preto je signálom rozvinutejšieho mozgu, ktorý sa nevyskytuje u malých detí – zvyčajne sa prvýkrát objaví vo veku 10 rokov a zdokonaľuje sa počas dospievania.

Takže sarkazmus je znakom zrelosti? Výborne, to by tínedžeri naozaj mali vedieť. Pozrime sa na ďalšie zaujímavé psychologické fakty!

Niektorí ľudia cítia farby

Možno to znie, akoby fajčili niečo smiešne, ale existujú ľudia, ktorí skutočne cítia farby. Tento stav, známy ako synestézia, stimuluje rôzne zmysly súčasne.

Napríklad myslenie na určitý obraz, meno alebo farbu môže vyvolať chuť alebo vôňu. Je to pravdepodobne spôsobené tým, ako sú prepojené rôzne časti mozgu so zmyslami. U ľudí so synestéziou môže byť spojovacia látka nazývaná myelín väčšia, čo uľahčuje prepojenie nervových signálov medzi jednotlivými časťami mozgu.

Otázka “Budem” vás môže motivovať

Zmena slov vo vašom myšlienkovom procese môže mať obrovský vplyv na vašu motiváciu. Ak si poviete, že niečo “urobíte”, ako napríklad “zvládnem tento pracovný pohovor”, v skutočnosti na seba budete vyvíjať väčší tlak, aby ste podali výkon. Ak si namiesto toho preformulujete motiváciu na otázku “Zvládnem tento pracovný pohovor?”, preukázateľne to zlepší výkon.

Môže sa to zdať ako malý rozdiel, ale výskumníci povedali, že účastníci mali lepšie výsledky pri tvorbe anagramov a dokonca zvýšili počet hodín, ktoré chceli cvičiť. Takže nabudúce, keď budete chcieť niečo urobiť, skúste sa spýtať sami seba namiesto toho, aby ste si to povedali. Nasleduje top 5: ako vás mediálny limbický systém pripúta k hudbe, ktorá krajina je najdepresívnejšia a ako “parížsky syndróm” spôsobuje turistom nebezpečné choroby.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov