Zaujímavosti

Ovplyvňuje jedálenský príbor chuť tvojho jedla?

príbor

videní: 329

Keď si nabudúce budeš pchať jedlo do úst, zváž toto – chuť ovplyvňuje v skutočnosti príbor, ktorý použiješ na jeho zjedenie.

Psychológovia z Oxfordskej univerzity požiadali účastníkov, aby jedli jogurt z lyžičiek s rôznymi hmotnosťami a farbami a potom hodnotili chuť každej vzorky. Zistili, že jogurt jedený z ľahkých plastových lyžičiek chutil hustejšie a sýtejšie ako jogurt zjedený z vážených plastových lyžičiek. Dôležitá bola aj farba, v ktorom bol príbor vyhotovený.

Biely jogurt konzumovaný z bielej lyžice dosiahol vyššiu sladkosť a kvalitu ako ružový jogurt. Ale keď bola biela lyžica vymenená za čiernu, tieto výsledky sa obrátili. Ovplyvniť vkus môže aj tvar príboru. Vedci tvrdia, že to môže byť spôsobené tým, že naše vnímanie chuti sa mení neočakávanými zážitkami, ako je napríklad neobvykle ťažká plastová lyžička.

 

Už v praveku sa objavil prvý diel bežného príboru, ako ho poznáme dnes. Sekáče a prvé nože sa stali dôležitým, hoci v súčasnosti nie celkom najdôležitejším dielom klasického príboru. Sú však najstarším nástrojom, ktorý sa v gastronómii používa dodnes. Nemohlo tomu byť ani inak, veď nože a sekáče majú za úlohu tlakom oddeliť materiál od seba. Boli nevyhnutné pre oddeľovanie koží od mäsa, na porciovanie mäsa, a postupne aj na prepichovanie.

 

 

Ovplyvňuje jedálenský príbor chuť tvojho jedla?

Až rozvojom gastronómie prevažne vďaka zásluhám francúzskych a talianskych kulinárov, sa začalo od 18. storočia presadzovať servírovanie jedlých jedál bez zdobenia a zbytočností, aké boli zvykom. Na stole zostával len servis a jedlá zložka. Viac chodov a získavanie pôžitku z jedla ďalej formovalo osobitné príbory pre osobitné chody. Pre čo najlepšie zachovanie vlastností jedál sa vyvinulo niekoľko nožov a vidličiek schopných zachovať tvary, či narábať s jedlom so zachovaním jeho vlastností. Sú to napríklad príbory na ustrice, ktoré by sa komplikovane jedli klasickou lyžičkou, príbory na syry, slimáky. Rovnako tak ani dezertnú vidličku nemožno považovať za zbytočnú. Bez nej by sme dnes možno jedli drobný koláčik veľkou vidličkou… alebo rukami.

Zdroj: ScienceFocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov