TOP 10

Vedecké fakty, ktoré sú zvláštne, divoké no za to pravdivé

vedecké fakty

videní: 1.1K

Vedecké fakty, ktoré sú zvláštne, divoké no za to pravdivé: Hlboko v amazonskom dažďovom pralese je rieka, ktorá vrie. Táto rieka, ktorá vzniká vďaka geotermálnemu teplu pod zemou, je taká horúca, že v priebehu niekoľkých sekúnd uvarí zvieratá zaživa.

Vedeli ste, že včely majú špecifický koordinovaný tanec, ktorým sa dorozumievajú? Spôsob, akým informujú svoje včelie kolegyne o polohe blízkych kvetov, je prostredníctvom tanca.

Svet vedy môže byť niekedy zvláštnejší ako fikcia. Vyškrabali sme sa z najvzdialenejších kútov internetu, aby sme vás skutočne ohromili. Niektoré vedecké fakty v tomto článku vám môžu poriadne zamotať hlavu, takže na nich dávajte pozor!

Tu sú vedecké fakty, ktoré sú čudné, divoké no za to pravdivé!

Okapia je jediným žijúcim príbuzným žirafy

Aj keď sa na prvý pohľad príliš nepodobajú, okapi je najbližším žijúcim príbuzným žirafy. Jej čiernobielo pruhované telo pripomína skôr zebru ako žirafu a meria len 5 metrov, čo je menej ako tretina výšky žirafy. Sú to však dvaja známi zostávajúci členovia čeľade žirafovitých.

“Okapi” sú ohrozeným druhom, ktorý žije najmä v strednej Afrike, hoci mnohé zoologické záhrady na celom svete sa ich pokúšajú chovať, aby zvýšili ich populáciu.

Molekula “buckminsterfullerénu” pripomína futbalovú loptu

Malá gulička atómov s priemerom pod jeden nanometer, “buckminsterfullerén” sú molekuly, ktoré sa práve teraz pohybujú vo vašom tele. Jednoduchšie pomenovanie pre ne je “bucky ball”. Majú tvar futbalovej lopty, tvoria ich atómy uhlíka a objavila ich skupina výskumníkov v roku 1985.

“Leidenfrostov efekt”

Niektoré vedecké fakty majú bližšie k mágii ako k fyzike. “Leidenfrostov efekt” je jedným z nich a môžete sa o ňom presvedčiť na vlastné oči na varnej doske.

Keď sa panvica zahrieva, môžete do nej najprv nakvapkať vodu alebo tekutinu a sledovať, ako šumí a vyparuje sa. Keď však dosiahne bod zahriatia “Leidenfrost”, tekutina nakvapkaná do panvice sa rýchlo rozptýli. Tento rýchly pohyb spôsobuje vrstva plynu, ktorá sa uvoľňuje pod vodou. Spodná časť molekúl vody sa odparuje a necháva vrchnú časť visieť vo vzduchu, akoby levitovala.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov