TOP 10

Vitamín D: Kritické príznaky poukazujúce na jeho nedostatok

vitamín D

videní: 1.9K

Vitamín D: Kritické príznaky poukazujúce na jeho nedostatok. Vitamín D zohráva často významnejšiu úlohu v našom zdraví, než si možno uvedomujeme. Okrem všeobecne známej súvislosti so zdravím kostí nový výskum osvetlil jeho mnohostranný význam.

Vitamín D: Kritické príznaky poukazujúce na jeho nedostatok

Kratšie vlasy a vypadávanie vlasov

Ak vaše telo nemá dostatok vitamínu D, môže to mať vplyv na vaše vlasy. Bunky, ktoré zohrávajú úlohu v prirodzenom cykle rastu vlasov, nazývané keratinocyty, majú problémy pri vykonávaní svojej práce.

Zdá sa, že nižšia hladina vitamínu D spôsobuje, že fáza rastu vlasov je kratšia a fáza odpočinku dlhšia. Takisto sa oslabuje vrstva pod kožou, ktorá podporuje vaše vlasy, nazývaná dermická vrstva, čo zvyšuje pravdepodobnosť vypadávania vlasov.

Nedostatok vitamínu D súvisí aj s niektorými zdravotnými stavmi, ako je napríklad alopécia areata. Toto ochorenie spôsobuje malé lysiny na pokožke hlavy a niekedy aj na brade.

Suchá a svrbivá pokožka

Vitamín D je dôležitý vitamín pre vaše zdravie, najmä pre vašu pokožku. Vaša pokožka má bunky nazývané keratinocyty, ktoré tvoria vonkajšiu vrstvu nazývanú epidermis.

Tieto keratinocyty sú zvláštne, pretože ako jediné vo vašom tele dokážu premeniť prekurzor nazývaný 7-dehydrocholesterol na formu vitamínu D, ktorú môže vaše telo využiť.

Vitamín D robí pre vašu pokožku veľa – pomáha s bariérovou funkciou, pomáha rastu kožných buniek a podporuje imunitný systém vašej pokožky, ktorý je ako štít proti škodlivým mikróbom.

Niektoré štúdie zistili, že nedostatok vitamínu D v krvi súvisí s kožnými problémami, ako sú ekzémy a psoriáza, ktoré môžu spôsobiť vysušenie pokožky. Užívanie doplnkov s vitamínom D môže mať veľký vplyv aj na zlepšenie príznakov kožných problémov, ako je ekzém, vďaka čomu je pokožka menej suchá a svrbí.

Výskum tiež ukazuje súvislosť medzi vitamínom D a vlhkosťou vašej pokožky. Udržiavanie hladiny vitamínu D pod kontrolou teda môže byť dobré pre zdravie vašej pokožky.

Pocit mravčenia v rukách alebo chodidlách

Ak vaše telo nemá dostatok vitamínu D, môže to viesť k nízkej hladine vápnika v krvi. V takom prípade môžete mať pocity ako “špendlíky a ihly”. Tieto pocity môžu byť signálom, že niečo nie je v poriadku s rovnováhou základných minerálov vo vašom tele.

Zabezpečenie dostatočného príjmu vitamínu D je kľúčové nielen pre zdravie kostí, ale aj pre udržanie správnej hladiny vápnika, predchádzanie nepríjemným pocitom a nezvyčajným pocitom.

Problémy so svalmi

Podľa novej štúdie môže nedostatok vitamínu D zvýšiť pravdepodobnosť straty svalovej sily s pribúdajúcim vekom. Výskum skúmal údaje od viac ako 3 200 ľudí vo veku 50 rokov a viac, ktorí predtým nemali svalovú slabosť. V štúdii, ktorá trvala štyri roky, sa na začiatku merala hladina vitamínu D prostredníctvom krvných testov a kategorizovala sa ako dostatočná, nie celkom dostatočná alebo nedostatočná.

Po štyroch rokoch výskumníci skontrolovali silu úchopu účastníkov, aby zistili, aké silné sú ich svaly celkovo. Je to dôležité, pretože strata svalovej sily s pribúdajúcim vekom predstavuje veľké riziko pádu, preto je dostatok vitamínu D dôležitý pre udržanie sily a prevenciu nehôd.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov