TOP 10

Veci, ktoré vo svete dochádzajú a ktoré by nemuseli byť

veci

videní: 743

Veci, ktoré vo svete dochádzajú a ktoré by nemuseli byť: Populácia včiel klesá takým tempom ako nikdy predtým. Niektoré včelstvá každoročne strácajú až 30 % svojich včelstiev. To ohrozuje takmer všetky naše poľnohospodárske produkty. Zároveň sa na celom svete nedarí pestovať ryžu. Prežitie viac ako 3,5 miliardy ľudí závisí od ryže a vlády sa snažia nájsť riešenie.

Nič netrvá večne, a ani tieto veci. A Zem nie je výnimkou. Od gumy až po nevyhnutnú pitnú vodu – budete šokovaní, keď sa dozviete, že niektoré z najdôležitejších surovín a potravín sa rýchlo vyčerpávajú.

Veci, ktoré vo svete dochádzajú a ktoré by nemuseli byť

Guma

Dbajte na to, aby ste si neroztrhali pneumatiky, pretože by mohlo dôjsť k nedostatku gumy. Guma sa nepoužíva len v automobilovom priemysle, ale je nevyhnutná aj pre niektoré elektronické a lekárske funkcie. Kaučuk pochádza zo stromu, ktorý sa volá – hádate správne – kaučukovník! Väčšina z nich sa nachádza v juhovýchodnej Ázii.

V priemere za mesiac Spojené štáty dovezú z týchto krajín kaučuk za viac ako 140 miliónov dolárov. V posledných rokoch záplavy a šírenie chorôb rastlín bránia zvyšovaniu produkcie kaučuku tak, aby zodpovedala dopytu. Odborníci sa snažia nájsť riešenie skôr, ako bude neskoro, kritický nedostatok kaučuku by spôsobil vlnový efekt v celom svetovom hospodárstve.

Zásoby rýb

K systematickému nadmernému rybolovu dochádza už roky. Ochrancovia životného prostredia varujú pred trvalými škodami, ktoré ľudia spôsobujú morskému životu a vodnému ekosystému, a štatistiky sú desivé.

Približne 70 % svetovej populácie rýb sa považuje za nadmerne využívané alebo v kríze. Nielen nám dôjde potrava. Následné účinky ohrozujú približne tretinu druhov, ako sú korytnačky, raje, žraloky a koraly, ktoré poskytujú životný priestor pre zvieratá a chránia pobrežie pred eróziou.

Banány

Ľudia sa možno vyvinuli z rovnakého predka ako šimpanzy, ale jednej z našich obľúbených potravín hrozí vyhynutie: banánom. Najbežnejším druhom, ktorý ľudia konzumujú, je Cavendish, ktorý zasiahla choroba, ktorá ho rozožiera a hrozí, že zmení našu závislosť od nich.

V súčasnosti na celom svete skonzumujeme viac ako 100 miliárd banánov. Nová infekcia s názvom TR4 sa prvýkrát objavila v Austrálii v Darwine pred viac ako dvadsiatimi rokmi a teraz sa dostala do Číny, Indie, Afriky a Južnej Ameriky. Ako zvyčajne, veda bojuje a geneticky modifikuje banány, aby boli voči tejto chorobe odolnejšie. Nie som si však istý, či sa im podarí zvíťaziť.

Napriek tomu banány nie sú také dôležité ako naša päťka: od koralových útesov a čistej vody až po základnú potravinu, na ktorú sa spolieha viac ako polovica sveta a ktorá sa zaraďuje medzi základné veci, nikam nechoďte!

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov