Zaujímavosti

Takto znížiš krvný tlak za 10 minút a bez liekov!

tlak

videní: 1.5K

Ak máte ťažké bolesti hlavy, únava, nepravidelný srdcový tep a bolesť na hrudníku, pravdepodobne trpíte hypertenziou, teda vysokým krvným tlakom. Tento stav môže byť spôsobený stresom, nedostatkom spánku, obezitou alebo inými základnými ochoreniami a niekedy majú zvýšený tlak aj zdraví ľudia. Našťastie existuje niekoľko jednoduchých techník, ktoré ti pomôžu uvoľniť krvné cievy a svaly, aby pomohli udržať krvný tlak pod kontrolou.

Masáž uší a krku znižuje tlak

Pri ušiach a na krku sú 3 miesta, ktoré ti môžu pomôcť znížiť krvný tlak v priebehu niekoľkých minút:

  1. Nájdi prvý bod za ušným lalokom a nakresli prstom pomyselnú priamku smerom dole do stredu kľúčovej kosti, kde nájdeš druhý bod. Pomocou prstov jemne masíruj krk pohybmi hore a dole po tejto línii. Opakuj 10-krát na oboch stranách krku.
  2. Tretí bod leží na tvári pri ušnom laloku asi pol centimetra od ucha. Masíruj ho na každej strane končekmi prstov asi 1 minútu proti smeru hodinových ručičiek.

Masáž týchto oblastí uvoľní napätie v svaloch krku a obnoví správny prietok krvi do mozgu.

Akupresúra

GB 20 alebo Wind Pool sú jedny z najefektívnejších akupresúrnych bodov pre liečbu vysokého krvného tlaku. Tieto body môžeš nájsť priamo v spodnej časti lebky, v depresii na oboch stranách chrbtice. Aktivuj oba súčasne tým, že na ne budeš pôsobiť stabilným, ale miernym tlakom. Za minútu alebo 2 budeš cítiť, že tvoja bolesť hlavy ustupuje.

Dýchanie ľavou nozdrou

Hlboké dýchanie do brucha cez ľavú nozdru ti pomôže kontrolovať hladinu krvného tlaku uvoľnením krvných ciev a znížením stresových hormónov.

Ako to urobiť :

  • Posaď sa na podlahu alebo na stoličku v pohodlnej polohe s rovným chrbtom.
  • Polož svoju ľavú ruku na brucho.
  • Zakry pravú nosnú dierku pravým palcom.
  • Zhlboka sa nadýchni ľavou nosnou dierkou, vydrž niekoľko sekúnd a vydýchni.
  • Dýchaj pomaly a zhlboka iba cez ľavú nosnú dierku asi 3-5 minút.

Počúvanie klasickej hudby a tlak

Ukazuje sa, že počúvanie upokojujúcej hudby, ako je klasická, keltská alebo indická hudba, môže pomôcť znížiť úroveň krvného tlaku, najmä ak to kombinuješ s dýchacími cvičeniami alebo meditáciou. Tento druh hudby má upokojujúci účinok na tvoje telo a znižuje stresový hormón – kortizol.

Výskumníci sa domnievajú, že hudba, ktorá môže pomôcť znížiť krvný tlak, má zvyčajne len veľmi málo zmien v objeme alebo rytme, nemá žiadne texty a má časti, ktoré sa v určitých intervaloch opakujú.

Voda

V niektorých prípadoch môže byť vysoký krvný tlak spôsobený dehydratáciou. Keď si dehydratovaný, objem krvi v tvojom tele klesá a tvoja  periférna rezistencia sa naopak zvyšuje.

Ak sa chceš vyhnúť tejto situácii, zakaždým, keď začneš cítiť príznaky hypertenzie, skús vypiť pohár alebo dva čistej vody. To ti pomôže obnoviť dostatočný objem krvi v tvojom tele a znížiť krvný tlak.

Namoč nohy do teplej vody

Namočenie nôh do skutočne horúcej, ale prípustnej vody ti môže pomôcť udržať tvoju hlavu a krk v chlade a zabrániť krvi, aby sa valila do mozgu. Jednoducho vezmi vedro alebo lavór a naplň ho horúcou vodou. Potom si sadni na stoličku a vlož nohy do vody na 10-15 minút. Krv z tvojej hlavy sa bude pohybovať smerom k nohám a tvoj krvný tlak sa pomaly vráti do normálu.

Zdroj: BrightSide | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov