Zaujímavosti

Si vystresovaný? Tvoj pes to pravdepodobne dokáže vycítiť

pes

videní: 351

Možno si to už tušil, pretože mnoho majiteľov domácich maznáčikov už dlho zastáva názor, že ich pes dokáže vycítiť ich náladu. 

Majitelia domácich maznáčikov vždy vravievali, že ich psík dokáže zistiť, ako sa cítia. Domáce zvieratá, najmä psy, sú odjakživa nápomocné pri znižovaní úzkosti, stresu a depresie. Tentokrát máme vedecké dôkazy, ktoré jasne ukazujú, že pes dokáže vycítiť, ak je niekto v jeho blízkosti v strese.

Fenomén

Clara Wilson, psychologička z Queens University v Severnom Írsku povedala, že ľudia v strese menia vôňu svojho dychu a potu. Je to psychická reakcia na stresujúce situácie a naši miláčikovia vedia túto zmenu veľmi dobre rozpoznať. To prinútilo výskumníkov zaujímať sa, čo ešte môžu psy vycítiť prostredníctvom čuchu. Výsledky ukazujú, že dokážu odlíšiť, ale to, či ich to nejakým spôsobom ovplyvní už nie

Experiment

V experimente s cieľom zistiť, či najvernejšie domáce zvieratá dokážu zistiť, kedy sú ich majitelia v strese alebo nie, vedci “naverbovali” štyroch psov: Fingala, Trea, Winnieho a Saza. Celkovo bolo súčasťou tohto experimentu tridsaťšesť ľudí. Vzorky potu a dychu boli odobraté ľudským dobrovoľníkom v dvoch rôznych scenároch. Jedna vzorka bola klasickej situácii a druhá počas stresu, keď dobrovoľníci museli riešiť matematické úlohy. Každý pes sa tak stretol s troma vzorkami: jedna bez akéhokoľvek zápachu, druhá vzorka bola tá z klasickej situácie, no a tretia vzorka mala pach vystresovaného človeka. S presnosťou približne 93% dokázali všetci štyria psíci rozlíšiť a vyňuchať vzorku vystresovaného pachu.

Dôvod

Dôvod, prečo má pes super čuchové schopnosti je ten, že pes má približne 220 miliónov čuchových receptorov, zatiaľ čo ľudia ich majú iba 50 miliónov. Mark Freeman, veterinár a klinický vedec pre malé zvieratá z Virginia Tech hovorí, že neexistuje žiaden vedecký dôvod, prečo má pes také účinné čuchové zmysly. Logickým vysvetlením by však mohla byť potreba identifikovať potenciálne hrozby, korisť a vzťahy.

Zdroj: Cleverclassic topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov