Zaujímavosti

Vedel si, že toto všetko dokáže tvoj jazyk?

jazyk

videní: 2.3K

Náš jazyk je orgán, ktorý neustále používame, ale ktorému nevenujeme veľkú pozornosť. Používame ho na najzákladnejšie funkcie ľudského života, ako je jedenie a hovorenie, ale je toho oveľa viac, ako si myslíme. Tento orgán ukrýva vlastne veľa tajomstiev: napríklad veľa ľudí nevie, že je to jeden z najodolnejších a najpružnejších orgánov v ľudskom tele.

 

1. Na rozdiel od ostatných svalov sa jazyk nikdy neunaví.

8 vecí, o ktorých ste nevedeli, že by ste ich jazyk mohli robiť (môžete ich vyskúšať doma)

Všimol si si, že napriek tomu, že tvoj jazyk je sval, nikdy nie je unavený alebo boľavý? Ak, samozrejme, netrpíš žiadnym typom zdravotného stavu. Potom, na rozdiel od svalov nôh alebo paží, ktoré by ti dali jasne vedieť, ak by si vykonal veľa fyzickej aktivity, tvoj jazyk zvládne neustály pohyb, pretože ho v skutočnosti tvorí až 8 svalov. Z tohto dôvodu je tiež mimoriadne flexibilný.

2. Každý je iný.

8 vecí, o ktorých ste nevedeli, že by ste ich jazyk mohli robiť (môžete ich vyskúšať doma)

Každý jeden jazyk je iný a jedinečný. Rovnako ako prsty, má svoj vlastný a jedinečný vzor, takže by sa mohol použiť ako metóda identifikácie. Nemusí to však byť príliš príjemné. Dokážeš si predstaviť, že by si ho musel skenovať na letisku namiesto použitia palca?

3. Dokážete prevracať jazyk?

8 vecí, o ktorých ste nevedeli, že by ste ich jazyk mohli robiť (môžete ich vyskúšať doma)

Vedci sa stále snažia nájsť logické vysvetlenie skutočnosti, že veľké percento ľudí môže prevracať jazyk, aby vytvorilo tvar „u“, zatiaľ čo menšie percento to spraviť nevie. Hlavná štúdia naznačovala, že všetko sa týka genetiky, ale štúdie sa zúčastnili rodičia,ktorí to nedokázali, a ich deti áno. Iné štúdie hovoria, že jazyk , ktorým hovoríš, môže tiež hrať úlohu pri tejto schopnosti. Zatiaľ nemôžeme s istotou povedať, na čom závisí tento skvelý dar, ale môžeš to skúsiť a zistiť, či to dokážu aj tvoji priatelia.

Je tu ešte niečo – malé percento ľudí môže zrolovať jazyk do tvaru “trojlístka”. Je to jedna z najvzácnejších možností tvarov, ktoré tvoj jazyk dokáže vytvoriť!

4. Jazyky sa neunavia, ale môžu pribrať.

8 vecí, o ktorých ste nevedeli, že by ste ich jazyk mohli robiť (môžete ich vyskúšať doma)

Ako sme uviedli v prvom bode, ľudské telo trpí neustálym vyčerpaním – a výnimkou z tohto pravidla sú jazyky. To môže niektorých ľudí viesť k tomu, aby si mysleli, že jazyk neustále cvičí a má daný tvar. Ale v skutočnosti, rovnako ako ktorýkoľvek iný sval, aj jazyk môže zhrubnúť, ak priberáš na váhe. Problémy s chrápaním a spánkom môžu skutočne súvisieť s tučným jazykom!

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov