Zaujímavosti

Prečo ľudia nemôžu mať skutočne čierne oči?

čierne oči

videní: 544

Farba našich očí sa v skutočnosti vyvíja a mení, až kým nebudeme mať asi 3 roky. Avšak je skutočne nemožné, aby ľudské oči boli čierne? Čierne oči sa zdajú byť čierne vďaka osvetleniu, kvôli odrazu oblečenia, ktoré nosíme, alebo kvôli použitiu farebných kontaktných šošoviek. Prečo ľudia s prirodzene čistými čiernymi očami môžu existovať iba vo fiktívnych dielach? A aká je najvzácnejšia farba očí? 

Naše gény jednoducho nedovolia ľuďom mať čierne oči

Prečo ľudia nemajú čierne oči

Existuje asi 16 rôznych génov, ktoré sú zodpovedné za farbu našich očí. 2 z týchto génov sú hlavnými faktormi, ktorými sú gény HERC2 a OCA2. Tieto gény dolaďujú našu farbu očí prostredníctvom množstva melanínu prítomného v našich dúhovkách. Výsledné farby melanínu v našich očiach môžu byť najrôznejších odtieňov, napríklad od modrej a šedej, ale najtmavšia možná farba je veľmi tmavohnedá, nie čierna.

Pravdepodobne by sme nakoniec celý čas plakali

Prečo ľudia nemajú čierne oči

Čierne objekty absorbujú viac svetla, aby vyzerali skutočne čierne. Prebytočné svetlo a energia, ktorú absorbujú, sa premieňa na tepelnú energiu. To by mohlo znamenať, že ak by nám naše gény nejako umožnili mať skutočné čierne oči, mohli by potrebovať veľa sĺz, aby zabránili prehriatiu a vysušeniu.

Naše oči by neboli chránené pred škodlivým svetlom

Prečo ľudia nemajú čierne oči

Tiež by sme ťažko existovali za bieleho dňa, keby sme mali čierne oči. Slnečné lúče obsahujú ultrafialové alebo UV svetlo a čierne predmety majú tendenciu absorbovať viac UV svetla ako predmety inej farby. Dlhodobé vystavenie UV žiareniu môže zhoršiť naše zdravie a viesť k problémom, ako je katarakta alebo rakovina kože. Vďaka nášmu genetickému zloženiu nás však melanín, ktorý dodáva farbu našim dúhovkám, chráni pred ultrafialovým svetlom. Štúdie ukazujú, že melanín môže zničiť viac ako 99,9% UV žiarenia, ktoré absorbuje, a chráni tak naše oči pred poškodením v dôsledku vystavenia slnku.

Bonus: najvzácnejšia prirodzená farba očí

Prečo ľudia nemajú čierne oči

Najvzácnejšia prirodzená farba očí je v skutočnosti zelená. Iba asi 2 % celej svetovej populácie majú zelené oči. Existujú aj niektoré zriedkavé stavy, keď majú ľudia červené alebo fialové oči v dôsledku očného albinizmu a iní majú rozdielne zafarbené dúhovky pre každé oko v dôsledku heterochromie.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov