Zaujímavosti

Sú všetci ľudia s modrými očami príbuznými?

ľudia

videní: 590

Sú všetci ľudia s modrými očami príbuznými? To sa dozviete v nasledujúcich riadkoch tohto článku.

Či už ste hnedooké dievča alebo máte modré oči, počíta sa to, čo je vo vnútri. To myslíme vážne. Farba vašich očí má všetko spoločné s vašou genetikou, a ak ste modrooký, pravdepodobne zistíte, kto je vzdialený príbuzný, len tým, že sa naňho pozriete.

Dalo by sa povedať, že všetky oči majú rovnakú farbu. Je to preto, že pigment, ktorý dáva našim očiam farbu, melanín, je prirodzene hnedý. V skutočnosti sme pôvodne „všetci mali hnedé oči,“ povedal pre Science Daily profesor z Kodanskej univerzity Hans Rudolf Litchoff Eiberg, PhD. Niekde na ceste sa však niekto narodil s genetickou mutáciou, vysvetľuje doktor Eiberg. Táto genetická mutácia obmedzila množstvo melanínu, ktoré by oči človeka mohli produkovať, pričom vizuálny efekt bol taký, že oči vyzerali skôr modré ako hnedé. Pozrite sa na najvzácnejšiu farbu očí.

Modrookí ľudia majú jedného spoločného predka

Zaujímavé, možno si myslíte, ale čo má so mnou spoločné genetika modrých očí? No fakt, že všetky (takzvané!) modré oči pochádzajú z jedinej genetickej mutácie znamená, že každý jeden človek na planéte s modrými očami pochádza od jedného spoločného predka. V skutočnosti tím genetikov na Kodanskej univerzite v skutočnosti vystopoval túto mutáciu až k jednej dánskej rodine.

“Pomocou analýzy väzieb… sme jemne zmapovali farbu modrých očí,” uviedol tím Dr. Eiberga v časopise Human Genetics. Prostredníctvom tejto analýzy sa zistilo, že identifikovateľná skupina génov bola zdedená spoločne od jedného jediného rodiča – vedecké slovo pre skupinu génov zdedených spoločne od jedného rodiča je „haplotyp“. Identifikovaný haplotyp bol bežný nielen u 155 modrookých jedincov z Dánska, ale aj u piatich modrookých jedincov z Turecka a dvoch modrookých jedincov z Jordánska. Okrem mapovania haplotypov tím Dr. Eiberga vykonal analýzu mitochondriálnej DNA, ktorá sa zameriava na vzory genetických mutácií na sledovanie materských predkov pred stovkami tisíc rokov.

Čo to znamená?

“Odchýlky vo farbe očí od hnedej po zelenú možno vysvetliť množstvom melanínu v dúhovke, ale modrookí ľudia majú len malý stupeň variácií v množstve melanínu v očiach,” poznamenal Dr. Eiberg. “Z toho môžeme vyvodiť záver, že všetci modrookí jedinci sú spojení s rovnakým predkom…Všetci zdedili rovnaký prepínač na presne rovnakom mieste vo svojej DNA.” Naopak, jedinci s hnedými očami majú značné individuálne variácie v oblasti svojej DNA, ktorá riadi produkciu melanínu.

Je to dobrá alebo zlá vec?

Sú teda modré oči mutáciou? Áno. Je to však dobrá alebo zlá vec?

Ani jedno podľa doktora Eiberga. “Jednoducho to ukazuje, že príroda neustále premiešava ľudský genóm, vytvára genetický kokteil ľudských chromozómov a pri tom skúša rôzne zmeny.” Čo však môžeme predpokladať, je, že farba našich očí nie je jedinou vlastnosťou, ktorá sa spájala s mutáciou, ktorá viedla k tejto farbe. Napríklad, ak máte modré oči, je oveľa pravdepodobnejšie, že budete mať aj tieto vlastnosti:

  • vyššie riziko melanómu
  • s väčšou pravdepodobnosťou budú konkurencieschopné
  • nižšie riziko vitiliga

Ak chcete zistiť viac o svojom pôvode, môžete vyskúšať genetické testovanie. Ale uvedomte si, že nemusíte byť vždy pripravení na to, čo zistíte.

Zdroj: rd | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov